Feketéző magánnyomozót csalt lépre a NAV

2013.08.15. 09:05 Módosítva: 2013.08.15. 09:08

Nem adott számlát, így lebukott az a Pest megyei magánnyomozó, akit egy kitalált személy megfigyelésével bíztak meg a NAV inkognitóban lévő adóellenőrei. Az is kiderült, hogy a detektív nemcsak a bevételeit titkolja el, de érvényes engedélye sincs.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest megyei adóellenőrei az interneten látták a magánnyomozó hirdetését, aki elsősorban azoknak kínált segítséget, akik bizonytalanok voltak párjuk hűségében.  A nyomozó emellett üzleti partnerrel kapcsolatos adatgyűjtést és gyermekvédelmet is vállalt.

Az inkognitóban lévő adóellenőrök egy előre megbeszélt helyen és időben találkoztak a magánnyomozóval. Egy kitalált történet alapján egyikük válófélben lévő feleségének a megfigyelését „rendelték meg". A 100 ezer és 1 millió forint közötti áron kínált megfigyelési csomagokból kiválasztották a számukra megfelelő ajánlatot, és kifizették a kialkudott előleget.

A detektív a pénzt átvette, azonban az összegről semmilyen bizonylatot nem állított ki. Az ellenőrzés kiderítette, hogy a nyomozó több mint egy éve úgy fogad megbízásokat, hogy vállalkozói tevékenységét hivatalosan szünetelteti, bevallást nem nyújt be.

Az elmaradt nyugta miatt kiszabott bírságon túl az ügyben a NAV Pest Megyei Adóigazgatósága további vizsgálatot folytat, hogy megállapítsa a ténylegesen eltitkolt bevételt és annak adó-, és járulék vonzatait.

Az ellenőrzés része annak a vizsgálatsorozatnak, amelyben a NAV a fővárosban és Pest megyében magukat interneten hirdető, adóköteles tevékenységet folytatók adózási fegyelmére fókuszál.