Kártérítést kapnak a romagyilkosságok áldozatai

2013.08.15. 07:43 Módosítva: 2013.08.15. 07:44

A kormány döntése nyomán hamarosan anyagi kártérítést kaphatnak azok a családok, amelyek elvesztették hozzátartozójukat a 2008–2009-es, romák elleni támadássorozatban, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint Orbán Viktor a kormány tegnapi ülésén felkérte Navracsics Tibort, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a romagyilkosságokban érintett családok támogatására dolgozzon ki egy kárpótlási javaslatot. A javaslattal a nehéz anyagi helyzetbe jutott hozzátartozókat kívánja segíteni a kormány.

2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon.

A Budapest Környéki Törvényszék augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat.  Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház. A nem jogerős ítélet indoklásában a bíróság kimondta, hogy rasszista indítéka volt a támadásoknak.