Iratokat foglaltak le a csecsemőhalálok miatt

2013.08.16. 08:55

Okiratokat foglalt le a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a Nemzeti Nyomozó Iroda kedden és csütörtökön a koraszülötthalálok ügyében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI megkeresésére azt írta: a nyomozó hatóság a felderítés, az igazságügyi szakértői vizsgálatok lefolytatása és a bizonyítási eszközök beszerzése érdekében foglalta le a kórházban elhunyt koraszülöttekre vonatkozó iratokat. Az eljárás a betegellátást nem veszélyeztette és nem veszélyezteti – tették hozzá.



A Miskolci Rendőrkapitányságon múlt hét pénteken egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két egymástól független feljelentés szerint júliusban a kórházban megszületett gyermekeik „halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása”.

A rendőrkapitányság a két feljelentést továbbította a megyei rendőr-főkapitányságra, amely hétfőn rendelte el a nyomozást. Az eljárás lefolytatását az országos rendőrfőkapitány kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta, ahol jelenleg foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik eljárás.

A rendőrség kifejtette: az eljárás során a rendőrség igazságügyi szakértőket fog kirendelni. A szakértői vélemény elkészítésének határidejét még nem állapították meg, de azt a lehető legrövidebb időben fogják meghatározni, annak elkészülte azonban így sem várható két hónapon belül.


Augusztusban néhány napon belül kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját, Csiba Gábort.

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára kedden azt mondta, négy csecsemő halálának tudják az okát. Az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között.

Az államtitkár még hétfőn kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő, gondos mintavétel alapján kell elvégezni.