Kiskáté a pánikhelyzetekhez

2013.08.16. 12:47

Tömegrendezvények veszélyeiről szóló közlemény jelent meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján pénteken. A közleményt az teszi aktuálissá, hogy kedden, augusztus 20-a miatt több tömegrendezvényt is tartanak az országban.

A katasztrófavédelem szerint a menekülési pánikhelyzeteknek két változatát lehet megkülönböztetni:

1. Az emberek tudják, hogy merre van a kijárat, a problémát elsősorban az okozza, hogy nem tudják elég gyorsan elhagyni a helyiséget, mert túl sokan vannak és a kijárat szűk. Így ott az emberek feltorlódnak. Ilyenkor a kijárat elé helyezett oszlop segíthet a szabad áramlás növelésében, mert csökkentheti az ott fellépő nyomást.

2. A másik alaphelyzet, amikor egy hirtelen, riadalmat keltő információ (például tűzriadó esetén) után zárt térben (terem, bolt, mozi) tartózkodó emberek próbálnak menekülni olyan feltételek között, amikor a sötét vagy füst miatt a kijárat helye nem látható. Ekkor a "feladat" része a kijárat megtalálása, és kérdés, hogy ebben a pánikhelyzetben az emberek képesek-e kollektív módon
cselekedni.

Mit tegyünk?

- Mielőtt még kitörne a menekülés, egy nagyon pontos, nagyon rövid instrukcióval kell megmondani, vagy megmutatni, hogy merre van a kijárat.

- Ha normális léptekkel haladnak az emberek, könnyebben eljutnak a kijáratig és átjutnak rajta, mintha rohannának.

- Maradjunk nyugodtak, higgadtak! Vigyázzunk társainkra!

- Ha sérült embert látunk, vigyük védett helyre. Minél hamarabb értesítsük a mentőket.