Nudlit és műtőasztalt gyárthatanak a rabok

2013.08.16. 17:38

Fagyasztott szilvás gombócot és nudlit, műtőasztalt, fogorvosi széket és mikroszálas törlőkendőt is gyártatna a belügyminisztérium egy tervezet (pdf) szerint a fogvatartottakkal.

Az új listán szerepel az „orvosi eszközök gyártása”, ezen belül kórházi beépített bútort, laboratóriumi bútort, műtőasztalt is gyárthatnának a rabok. Antibakteriális és antiallergén mosható paplant és különböző függönyöket, (sötétítő, árnyékoló) is gyártanának

A tervezet szerint fagyasztott szilvás gombócot és nudlit is gyártanának a rabok, de lehetőségük lesz zászlót is készíteni a fogvatartás alatt. Szigorodnak a különböző cipők gyártására vonatkozó szabályok, az eddigi általános megfogalmazással szemben az új tervezet egy sor kivételt fogalmaz meg. Eszerint a fogvatartottak nem gyárthatnának gumicsizmát, saválló bakancsot, villanyszerelő lábbelit, hegesztő bakancsot, de „női társasági, alkalmi és divatcipőt” sem.

Saját rácsaikat is gyárthatják

Változatlan a régi és az új listán, hogy zárkaajtót, elválasztó rácsot, biztonsági rácsot, ablakrácsot gyárthatnak a rabok. A dokumentumot véleményezésre tették közzé, tehát még nem tekinthető véglegesnek, a szöveg pénteken került ki és jövő csütörtökig várja a BM a véleményeket.

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap szerint a lista módosításának semmilyen hatása nem lenne a költségvetésre és nem változtatna az ország versenyképességén sem. A belügyminisztérium szerint a fogvatartás alatti munkavégzés hozzájárul a rabok reintegrációjához. Elősegíti a 18 369 fogvatartott rendszeres életvitelhez és munkához szoktatását, növeli a család iránt érzett felelősséget, mert a munkadíjból támogathatja az otthoniakat. Előnyös a BM szerint az is, hogy egy szakmát is kitanulhatnak a rabok és előnyös a jóvátétel lehetősége is.