Teljesen levonult a Főtaxi a reptérről

2013.08.16. 11:22 Módosítva: 2013.08.16. 14:52

Teljesen levonultak a Főtaxi autói a Liszt Ferenc repülőtérről. Az érkezők hiába várják a Budapest Airporttal szerződésben álló társaság autóit, azok nem hajtanak fel az érkezési oldalra. A taxisok tegnap még csak lassító sztrájkot tartottak. 10-15 percenként ment fel egy autó a hívásra, így az utasoknak hosszú ideig kellett várniuk. Késő este óta azonban már egyáltalán nem vesznek fel utast. Az akció spontán szerveződött.

Korábban a Főtaxi nyerte el azt a tendert, amelyben vállalta, hogy maximált áron végzi a repülőtéri transzfert. Az utasokat távolságtól függően 3800-7500 forintos fix áron viszi be a városba, és 4490-4990 forintért viszi ki a reptérre .

Az utasok most hiába várnak a Főtaxi pultjánál, autók nem érkeznek. A reptérre érkező utasokat most a többi taxis veszi fel, akik azonban szabad áron szállítják az utasokat. Helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint nagyrészt mezítlábas taxik érkeznek, de több utas telefonon hívott magának más társasághoz tartozó autót. Úgy tudjuk, a helyzetet a Főtaxi is igyekszik kezelni, ezért az autót rendelő utasokat más cégek autóiba ültetik át.

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete csatlakozott a főtaxisok munkabeszüntetéséhez, és szolidaritásra szólítja fel tagjait, szimpatizánsait és a többi fuvarszervező társaságot. A szakszervezet arra kér mindenkit, hogy ők se vállaljanak reptéri fuvart. A Hallo Taxi fórumán valaki azt vetette fel, hogy a taxisok vonuljanak a belvárosba, mert „100-200 autó elég feltűnő lenne a Csalogány utcában vagy a Kerepesin”.

A Magyar Narancs azt írja, a taxisok a szeptemberben életbe lépő változások ellen tiltakoznak. A Főtaxi szeptembertől meg akarja emelni az úgynevezett fuvarszervezési díjat, vagyis a zsargonban csak leadónak nevezett összeget. A franchise-ban működő, saját autóikkal fuvarozó taxisoknak ezt az összeget kell leadni a társaságnak minden fuvar után. Ezt 50 százalékkal emelnék meg, azaz ősztől az eddigi 1250 forint helyett 1700-1900 forintot kellene fizetniük a taxisoknak a Főtaxinak. A taxisok szerint ezt a díjat az év elején egyszer már megemelték, és a mostani növekedés nem áll arányban a tarifák emelésével.

Nem a Főtaxi döntése a díjemelés, ami ellen a reptéri taxisok tiltakoznak - közölte Vízy András, a Főtaxi Zrt. szóvivője pénteken. A fővárosi taxirendelet végrehajtásából automatikusan következik a Budapest Airport (BA) Zrt. és a Főtaxi érvényben lévő szerződésének módosítása, miután a rendelet tarifaemelést ír elő. A két cég közötti szerződésből következően a taxisok utasoktól elkérhető fuvardíja, és a repülőtérnek fizetendő szolgáltatási díj között egyenes összefüggés van. A szolgáltatási díj emeléséről a BA Zrt. és a Főtaxi vezetése már megállapodott, jelenleg a szerződés véglegesítése van folyamatban, amely szeptember elsejével lép hatályba - közölte a szóvivő. Vízy András külön kiemelte, hogy a fővárosi rendelet következtében a taxisok bevétele is jelentősen nő.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Főtaxi és az alvállalkozói közötti vitának semmi köze az új taxisrendelethez. A fix tarifát éppen a taxisok egyhangú és igen határozott kérésére építette a Fővárosi Közgyűlés az új rendeletébe. "A Főtaxi és alvállalkozói közti vitában a főváros nem illetékes állást foglalni" - írták.

A Budapest Airport vezetése megütközéssel észlelte, hogy ma reggeltől fennakadásokat lehet tapasztalni a taxis szolgáltatásban a 2. terminálon, közölte kérdésünkre Hardy Mihály szóvivő. A Budapest Airport nem kíván beavatkozni sem szerződött szolgáltató partnere, sem más taxis társaságok belső ügyeibe.

Budapest Airport leszögezi: ők nem változtattak egyéb módon a taxis szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződésen, mint ami a Főpolgármesteri Hivatal által hozott taxis rendelet 2013. szeptember 1. utáni változásaiból következik. A Budapest Airport ugyanakkor elvárja, hogy szerződött partnerei a megállapodásnak megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtsák az utasoknak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.a főpolgármesterrel egyeztetve sűrítette a reptéri buszjáratokat. A BKK a repülőtérről haza, vagy a repülőtérre tartó budapestieknek azt javasolja, hogy a Kőbánya-Kispest metróállomástól induló járatokra szálljanak.