Ingyen adna pénzt az LMP és az MSZP

2013.08.17. 23:47
Nyáron a politikusok is ráérnek, amikor visszavonulnak a mindennapos harcoktól, elmennek Tusványosra meg Szárszóra. Az igazi baloldaliaknak pedig a harmincas évek óta ott van a Gödi Fészek, amit hosszú szünet után idén újra megrendeztek. Ön sem hallott még róla? Mi sem, de megnéztük és meglepődtünk. Nemcsak azon, hogy értelmes vita is kibontakozhat a kommunizmusról, hanem azon is, hogy két parlamenti párt is elgondolkodna a munka nélkül járó fizetéseken.

Ahogy mentünk le a Gödi Fészek rendezvényre, a baloldal értelmiségi gyűlésére, arra számítottunk, hogy a kommunizmus igazi ízét fogjuk érezni, valami olyasmit, amit még Thürmer Gyula csepeli augusztus 16-án rendezett huszadikája sem tudott hozni. Ehhez képest csak a résztvevők fele volt vörösben.

„Hova tűnt a baloldal?”

Ez volt a címe a gödi baloldali/kommunista gyűlés nyitóprogramjának. A harmincas években is rendszeresen megrendezett baloldali táborok emlékére újra összehívott programsorozat nyitó kerekasztal beszélgetésen Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, Vajnai Attila a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke és Istvánffy András, a Negyedik Köztársaság elnöke is vörös pólóban jelent meg. A meghívottak közül csak Schiffer András, az LMP társelnöke és Tamás Gáspár Miklós filozófus nem viselte a mozgalmi egyenruhát, de a törésvonalak nem eszerint rendeződtek.

A beszélgetés célja pont az ilyen szimbolikus jelképek alapján való politizálás ledöntése volt, és a jelképek és egyszavas üzeneteken túli vita az egy szem Szanyi Tiboron kívül az összes megjelentnek sikerült is.

Mivel a résztvevők az MSZP és az LMP kivételével nem rendelkeznek számottevő támogatottsággal, TGM pedig le is szögezte, hogy „rá szavazni lehetetlen”, az öt meghívott viszonylag nyíltan beszélt.

Schiffer András futott néhány kötelező kört, például az abszolút mellékesen szóba került „sztálini hibákról” tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy „Sztálinnak nem hibái voltak, hanem az emberiség egyik legnagyobb gonosztevője volt”, ami teljesen igaz, de ez a kiszólás inkább szólt a médiának, mintsem a beszélgetőtársaknak. Szanyival viszont néhol elszaladt a ló, és úgy beszélt, mintha egy kampányrendezvényen lenne, egyszerű és könnyen megjegyezhető jelszavakat dobott csak be.

Nem kell ezt túlbonyolítani

A baloldali világnézetről szóló vitában TGM a kapitalizmus szükségszerű bukását vezette le, Schiffer pedig a tőle megszokott vehemenciával oligarcházott. Az LMP társelnöke az EU négy szabadságelvének feltétlen uralmát is kárhoztatta, mert szerinte az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása csak a kizsákmányolást teszi állandóvá, Szanyi szerint viszont a baloldali világnézetet nem kell túlbonyolítani, a lényeg a „szabadság, igazság és a szolidaritás.”

Szanyi szerint „ez az MSZP nem az az MSZP, és a párt új programjának minden eleme levezethető az igazságosságból”. Derültséget váltott ki a közönségből, hogy az MSZP politikusa ennyivel intézi el az elméleti megalapozást, de hát a választóknak egyszerű szlogenekre van szüksége. Néhány méterrel arrébb, a pest megyei MSZP rendezvényén (amit teljesen véletlenül tartottak éppen egy időben és egy helyen a Gödi Fészek programjával) Szanyinak elég volt azt mondania, hogy „az MSZP 2014-ben győzelemre készül”, és máris megtapsolták – balos közönség és balos közönség közt is van különbség –, bár a legújabb fejlemények fényében én annyira nem aggódnék a kormány helyében.

A baloldali eszme megfogalmazásában odáig mentek a résztvevők, hogy Szanyi még azt is kijelentette, hogy „túlteljesítettük a rendszerváltást”, mert a magyarok nem a szocializmust utasították el, hanem diktatúrát és szabadságot akartak. Az MSZP-s képviselő szerint ragaszkodunk a hagyományosan baloldali vívmányokhoz, mint a gyeshez, vagy a nők szavazati jogához.

Hirtelen ingyen jár a pénz

A kommunizmusból valami mégis volt a levegőben Gödön, mert az MSZP és az LMP is azt mondta, hogy támogatják a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló európai polgári kezdeményezést. Ez az az elmélet, ami szerint mindenkinek a csecsemőtől az aggastyánig, tekintet nélkül arra, hogy dolgozik-e az ember, járna egy havi fix összeg. Az elmélet hívői szerint a garantált alapjövedelem az emberi méltóság része, ez kell ahhoz, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen.

Egyes verziói a szociális kiadásokat váltanák le, mások viszont az állam összes bevételét egy az egyben szétosztanák az emberek közt. Az elmélet bírálói szerint erre egyáltalán nem tellene, amennyi pénzt pedig államcsőd nélkül szét lehetne osztani, az pedig édeskevés lenne a megélhetéshez, ráadásul az emberek ellustulásához is vezetne, de még a nők helyzetét is rontaná. (A témáról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja el.)

Gödön Szanyi és Schiffer is beállt a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete mögé. Mindkét politikus nagyon óvatosan fogalmazott, hangsúlyozták, hogy nem az alapjövedelem bevezetését, hanem csak az erről szóló vitát támogatják, Schiffer szerint középtávon akár be is lehetne vezetni. Ennek feltétele szerinte az, hogy valóban növekedjen a foglalkoztatás, tehát ne csak a közfoglalkoztatottak húzzák felfelé a statisztikákat.

Mindkét politikus azt mondta, hogy a pártjuk már régóta támogatja a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló vitát, bár ennek nem sok nyoma található az interneten vagy az MTI archívmában. Tény viszont, hogy az LMP választási programjában szerepelt egy hasonló koncepció.

Szanyi szerint például egy havi 85 ezer forint körüli összeg lenne elképzelhető. Ez viszont évente nagyjából tízezer milliárd forintba kerülne, ami a tizenhatezer milliárdos költségvetéshez képest hatalmas összeg, a politikus hangsúlyozta, hogy ez persze együtt járna a költségvetés struktúrájának, a kiadások és a bevételek teljes átalakításával.

Most az unión belül aláírásgyűjtés zajlik a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, a polgári kezdeményezés azt sürgeti, hogy az Európai Bizottság bátorítsa a tagállami együttműködést az alapjövedelem bevezetésére. Szanyi és Schiffer is azt mondta, hogy pártjuk támogatja ezt a kezdeményezést, mert fontos az alapjövedelmről szóló társadalmi vita.

Csak a felszínt kapargatják

„A szocialista kormányok folyamatosan kritikátlanul viszonyultak az EU-hoz, ennek az eredménye, hogy az EU-ellenesség a Jobbik meg a Fidesz privilégiuma” – mondta Schiffer András, de a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Fidesz a felszíni retorika ellenére változatlanul multibarát és „összeszerelő üzemmé silányítja az országot”. Az LMP az oligarcha-rendszert váltaná le, Schiffer szerint „megengedhetetlen, hogy pénzen lehet politikai befolyást szerezni és az oligarchák laptopon küldhetik be a törvényeket." A Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint a legnagyobb gond a szegénység, a 4K! pedig azt mondja, hogy a fiatalok most látják be, hogy változásra van szükség, mert az eddigi neoliberális gazdaságpolitika nem folytatható tovább.

TGM, jó filozófushoz méltón azt kérte számon a résztvevőkön, hogy miért csak „a felszínt kapargatják”, miért nem arról beszélnek, hogyan lehetne az egész kapitalizmust bedönteni, mielőtt az dönti be saját magát, mert a hitelezésen alapuló rendszer nem tartható fenn sokáig. „Megoldást erre persze senki sem tud, beleértve saját magamat is.”