Előzetesbe került S. Ábel

2013.08.18. 11:40 Módosítva: 2013.08.18. 13:35

Előzetes letartóztatásba helyezte S. Ábelt, a fővárosban néhány napja elkövetett lövöldözés gyanúsítottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mondta Futó Barnabás ügyvéd, a védője. A bíróság egy előzetes pszichiátriai szakvélemény alapján döntött arról is, hogy a kényszerintézkedést az elmemegfigyelőben kell végrehajtani, ahol vizsgálják S. Ábel mentális állapotát is.

S. Ábel előzetes letartóztatása

Az előzetes letartóztatás elrendeléséhez kapcsolódva kiadott videó a police.hu-ról.

A kényszerintézkedést harminc napra rendelte el a bíróság szökés, bűnismétlés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt. A védőügyvéd fellebbezett a döntés ellen, azt kéri, hogy ügyfelét házi őrizetbe helyezzék nyomkövetővel, ami más ügyek tapasztalatai szerint bevált. A vasárnapi elsőfokú döntés így nem jogerős, ám végrehajtható.

Futó Barnabás elmondta, hogy ügyfele eddig nem tett vallomást, ő pedig személyes találkozójukon nem tapasztalt elmezavarra utaló jeleket.

A rendőrség péntek reggel tette közzé, hogy elfogatóparancsot adtak ki Somogyi ellen, aki a gyanú szerint csütörtök este három lövést adott le a Móricz Zsigmond körtér egyik vendéglátóhelyén, majd elmenekült. A lövöldözés során nem sérült meg senki. Az ügyben lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés miatt indult eljárás.

Az Újbudán lövöldöző 26 éves fiatalembert pénteken  vették őrizetbe . A helyszínen megtalálták az elmenekülő tettes személyes tárgyait, ezekből következtettek arra, hogy a lövöldöző az az S. Ábel volt, akit májusban első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt.

Májusban nem jogerősen emberölés előkészületéért ítélték el  S. Ábelt, a bíróság bizonyítottnak találta, hogy mészárlásra készült. A másodfokú tárgyalás időpontja még nem ismert.

Az ügyészség szerint a fiú huszonkét embert akart megölni az ELTE jogi karán, vagy egy bevásárlóközpontban, mert éppen ennyi rossz évet élt eddig, a bíróság szerint csak két ember megölésének előkészülete miatt lehetett felelősségre vonni. Az első kihallgatásán még részletesen beszélt a tervezett mészárlásról, majd visszavonta ezt a vallomását.

S. Ábel lehetséges büntetéséről korábbi cikkünkben  olvashat, az S. Ábellel készült videóinkat ebben a cikkben  nézheti meg.