Tehettek bármit, a szerelem nálam

2013.08.18. 19:16
Békésen, incidens nélkül zajlott le a homofóbia elleni tüntetés vasárnap délután a Harminckettesek terénél. A rendőrök átvették a tüntetőktől a gyűlölet-bűncselekményekről szóló tájékoztatót.

Körülbelül százan gyűltek össze vasárnap délután fél ötkor a Harminckettesek terén, hogy a homofóbia ellen tüntessenek a Társaság Egy Tudatos Társadalomért (TETT) nevű civil szervezet felhívására. A tüntetést válasznak szánták a szerdai incidensre: arra, hogy egy nemzeti dohánybolt előtt baseballütővel fenyegettek meg ott egy csókolózó meleg párt, a kihívott rendőrök pedig az érintett fiatal férfi, Szijártó Imre szerint nem intézkedtek megfelelően, hanem a boltosnak javasolták, hogy tegyen feljelentést közszeméremsértés miatt. A bolt tulajdonosa később elnézést kért, az eladót elbocsátották. A történtekről részletesen itt és itt olvashat.

A tüntetés előtt és alatt viszonylag nagy volt a rendőri jelenlét, három rendőrségi kisbuszt és több rendőrautót láttunk a téren, de az esemény békésen lezajlott, ellentüntetők nem jelentek meg. Főleg fiatalok jöttek el, többen szivárványszín zászlót, napernyőt hoztak magukkal. "A homofóbia tökre unalmas"; "Picsába a rendőrséggel" - írták a transzparensekre.

A tömeg a 9-es busz megállójától indult a körúton először a dohánybolt elé. A trafiknál Szijártó Imre rövid beszédet mondott. "Köszönöm mindenkinek, aki eljött, és kiállt értem" - kezdte. Megköszönte a bolt tulajdonosának az eljárását,  azt mondta, az elnézéstkérést szívesen elfogadta, azt ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a magyar rendőrség "visszataszítóan" járt el. Felemlegette a romagyilkosságok rendőri kezelését, azt, hogyan viselkedtek a rendőrök az egyik helyszínen. "Azért vagyunk itt, hogy ennek megállj parancsoljunk" - fogalmazott.

"Homofób rendőr, homofób állam, tehettek bármit, az igazság nálam, a szerelem nálam, a szabadság nálam" - skandálták a tüntetők, aztán tovább indultak a kerületi rendőrkapitányság Víg utcai épülete elé. Itt újra elhangzott többször is ez a szöveg, majd két lány kézen fogva odalépett az ajtó előtt álldogáló két rendőr egyikéhez, és átadtak neki egy papírt, egy gyűlölet-bűncselekményről szóló ismertetőt. A rendőr átvette, a tömeg megtapsolta.

Szijártó Imre végül arra buzdította az embereket, hogy mindenki csókolja meg a mellette álló azonos, ellenkező nemű vagy queer párját, de hiába kiáltotta el magát, hogy "szabad a csók", a nagyjából száz fős tömegben csak egy csókot láttunk. "Én meg vagyok fázva" - mentette ki magát a szónok.

A tüntetésen megpróbálta átvenni a főszerepet egy Jobbik-feliratú pólót viselő férfi, aki korábban vitába bonyolódott a tüntetők közül többekkel is arról, hogy a toleranciát hirdető emberek között neki van-e helye, vagy sem. Igyekezett meggyőzni a papírt átvevő rendőrt, hogy mondja el, ő mit gondol a történtekről, de a rendőr nem volt jogosult beszélni. A közjátéknak hamar vége lett.

Szijártó Imre a rendezvény végén azzal küldte útjukra az embereket, hogy aki fél, tüntesse el a szivárványszín zászlóját, de aki bátor, az lengesse büszkén, és a párja kezét fogva menjen haza.