Az amerikai külügy üdvözli Magyarországot

2013.08.19. 20:06

Nyilatkozatban üdvözölte a magyarokat az államalapítás ünnepe alkalmából hétfőn John Kerry amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője „Barack Obama elnök és az Egyesült Államok népe" nevében kifejezte meleg jókívánságait Magyarország népének az idei augusztus 20-i Szent István napja alkalmából.

"Szent István napja lehetőséget kínál arra, hogy elismerjük Magyarország gazdag történelmét és Európában játszott fontos szerepét. Ennek az alkalomnak számomra személyes jelentése is van, hiszen megemlékezem nagyanyámnak az önök országában eredő gyökereiről" - írta John Kerry.

A külügyminiszter rámutatott, hogy Szent István a magyar nemzet boldogulásához való számos hozzájárulása közepette azon munkálkodott, hogy építse és erősítse Magyarország kötődését nyugati szomszédjaihoz, hogy „lefektesse annak az erős kapcsolatnak az alapjait, amely ma Magyarországgal összefűz minket".

„A regionális vezető szerep hagyománya tovább él abban, hogy Magyarország idén betölti a Visegrádi Csoport elnökségét, és hogy a magyar csapatok ott szolgáltak Koszovótól Afganisztánig, és azon túl is" - állt a közleményben. A miniszter leszögezte: "az Egyesült Államok örömmel várja, hogy folytatódjon munkánk a közös célok követésében. Magyar barátainknak további békét és jólétet, valamint örömteli Szent István napot kívánok".