Orbán Viktor: Áuáuáuáu

2013.08.19. 17:51

Az árvíz óta nem hallottuk Orbán Viktort ennyit kérdezni. Az akkori „meddig jön ez még?” (a víz, szerk.) után most egy székesfehérvári kihelyezett kormányülés nyilvános első egy órájában hallottuk kérdezni minisztereit, hogyan találhatnak válaszokat a város fideszes polgármestere által felvázolt fejlesztési kérdésekre. Végül mindenre sikerült: Székesfehérvárnak már biztosan nagyon jó lesz.

Lesz minden

Az augusztus 20-i ünnep alkalmából Orbán Viktor és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere délelőtt megkoszorúzták Szent István szarkofágját, majd rövid beszédet mondtak a Városháza előtti térre rendezett rövid ünnepi műsor részeként. Cser-Palkovics elmondta, hogy mind az egyháztól, mind a kormánytól a város minden segítséget megkapott eddig, hogy a város fejlődni tudjon. Ezután Orbán Viktor is elmondta, néhány konkrét számmal kiegészítve: a városban az elmúlt 3 évben 807 kisebb-nagyobb fejlesztést indítottak, amiből már 378 megvalósult, a város adósságának pedig 70%-át átvállalta a kormány, ami 9,5 milliárd forintot jelentett. „A várost kiszabadítottuk az adósrabszolgaságból” − mondta a miniszterelnök.

A rövid műsor után a Városházán tartott a kormány ülést, amelynek első egy órája a sajtó nyilvánossága előtt zajlott. Az ülés elején Cser-Palkovics mondta el, mihez kéri a kormány segítségét, és az mennyi pénzt jelent. Orbán Viktor végül miniszterei segítségével mindenre megnyugtató választ adott: a miniszterelnök Naszvadi Györggyel, Balog Zoltánnal, Lázár Jánossal gyakorlatilag elosztogattak néhány milliárdot.

Visszavásárolják a korábban privatizált fűtőerőművet

Az egyik megoldandó ügy a városi fűtőerőmű visszavásárlása volt. „A privatizált távhő régi seb a város testén, ami már varasodott állapotban van" − fogalmazott Orbán, miután a polgármester felvetette, hogy szeretnék, ha az utolsó nem köztulajdonban lévő közszolgáltatás is az önkormányzat tulajdonába kerülne. Az erre szánt pénzben nem volt teljes az egyetértés (kettő vagy hárommilliárd), de arról, hogy ez meg fog történni Orbán Viktor kezeskedett.

Az elkerülőút megépítése szintén fontos a város életében a polgármester szerint, de hogy ez mennyibe kerül, azt nem tudta pontosan megmondani. Orbán meg is kérdezte Lázárt, hogy mit tud erről, Lázár pedig azonnal bizonyíthatta, hogy a nemrég rábízott feladatot − az uniós pénzek elköltésének felügyeletét − nem véletlenül kapta meg: az államtitkár szerint ez egy megközelítőleg tízmillárdos projekt, amit valószínűleg teljes egészében az unió finanszírozhat, a beruházásról pedig hamarosan közbeszerzési döntés várható. Az elkerülőút mellett pedig felújítják a 8-as út Székesfehérvár és Herend közötti szakaszát is.

Megoldódni látszik a helyi kórház ügye is: a Szent György kórház megkapja a korábban már megítélt 7,5 milliárd forintos fejlesztési támogatást és segítséget kap működési adósságának megszüntetésére is. De Orbán Viktor megint kérdezett: „Mi annak az értelme, hogy a magyar vidék legnagyobb kórházából Budapestre küldenek be valakit?” Erre ismét Lázár válaszolt, aki elmagyarázta, hogy Budapesten vannak az egyetemi kórházak, ezért a kiemelt ellátásra szorulók azt csak a fővárosban kaphatják meg és Szócska Miklós három évig tárgyalta a kórházak közötti szakmai feladatleosztást. Orbánnak új információnak tűnt, mindenesetre a kórház adósságának további növekedésének megakadályozására ígéretet tett.

A sportért mindent

Cser-Palkovics beszélt egy nagy jégcsarnok megépítésének tervéről is, amivel az osztrák, vagy akár komolyabb ligákkal is szeretnék felvenni a versenyt. Orbán nem hagyott kétséget afelől, hogy a dologgal foglalkozni fognak: „Arra kérlek Mihály, amikor a következő költségvetést tervezzük ezt a fehérvári dolgot tegyük az asztalra!” − mondta Varga Mihály, gazdasági miniszternek. De a jégcsarnok mellett egy futballstadion építéséről is beszélt a polgármester. Orbán itt is konkrét számokat és időpontokat várt, amit nem kapott ugyan meg, az azonban kiderült, hogy a választások előtt ennek megépítésére már biztosan nem fog sor kerülni. „Áuáuáu” − kommentálta a szomorú hírt a miniszterelnök.

A polgármester egy nemzeti emlékhely kiépítését is szorgalmazta: „szükség van egy olyan tájékoztató és látogató központra, ami a méltó megközelítést teszi lehetővé. Néhány belvárosi ingatlan felújításával és megvásárlásával közelebb kerülhetünk ehhez. Ebben kérjük a kormány támogatását.” − mondta Cser-Palkovics. Orbán Viktor pedig megnyugtatott: a kormány bizottságot állít fel annak meghatározására, "milyen nagy ívű vállalásokat" tehet az ország a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen az Aranybulla elfogadásának nyolcszázadik (2022), illetve Szent István király halálának ezeréves évfordulójára (2038).

És végül szó esett az esetleges önálló műszaki főiskolai, vagy egyetemi képzés létrehozásáról is. „A főiskolákat mindig belökdösik valamelyik egyetem hóna alá.” − csodálkozott rá Orbán Viktor az évek óta zajló folyamatra, majd megkérdezte Balog Zoltánt, lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy a városban önálló összevont főiskolai képzés legyen. Balog válaszában elmondta, hogy érdemes lenne elgondolkodni középtávon, hogy jó tendencia-e, hogy a „nagy fővárosi egyetemek létrehozzák a vidéki leányvállalatukat”, amik pénz és minőség problémákat is felvetnek. Majd megnyugtatta a miniszterelnököt és a polgármestert is, hogy természetesen lehetséges, hogy Székesfehérváron ne így legyen.

A kormányülés hátralévő része már a sajtó kizárásával folytatódott.