Még mindig nem biztos, hogy lesz tűzijáték

2013.08.20. 07:39

Több megyében visszavonta a veszélyes időjárási jelenségek miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat, azonban a fővárosban továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt, és várhatóan estig a Balatonnál sem gyengül a szél. Az augusztus 20-i ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a nap folyamán dönt arról, hogy megtartják-e az esti tűzijátékot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban kiadott veszélyjelzése szerint több helyen visszavonták, de 12 megyében, valamint Budapesten továbbra is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható heves zivatarok miatt. Fejér, Somogy és Veszprém megyékben a heves zivataroktól függetlenül megerősödő szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: kedden különösen a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati felében lesz szeles az idő. Az erős, időnként viharos északnyugati szél lökései errefelé elérhetik a 60-65 kilométer/órát, elsősorban a Balaton környékén 70 kilométer/óra körüli lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése az esti órákban sem valószínű.

Napközben elszórtan lehet - a záporok mellett - zivatarok kialakulására számítani. Hevesebb zivatar kialakulására, amelyet felhőszakadás, viharos szél esetleg jégeső kísérhet, a Dunántúl keleti megyéiben és a középső országrészben van nagyobb esély.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn kifejtette: a nemzeti ünnep eseményeit az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak az esemény napján reggel 8 órától egészen az utolsó program zárásáig. Az idén, miután a Balaton környékére is szerveztek programokat és hat helyszínre tűzijátékot, az operatív törzs egy kihelyezett bázist tart majd fenn Siófokon.

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - ha lehetséges -, le kell állítani. A KIM azt írta: mivel az időjárás gyorsan változhat, ezt a döntést csak aznap, a tűzijáték kezdete előtt fogják tudni meghozni. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény.

Miután a Balatonon és Budapesten más-más időjárás  lehet, így egy, a budapesti tűzijáték elhalasztását jelentő döntés nem érvényes automatikusan a balatoni régióra, és fordítva sem. Ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani - írta a KIM.