Már a buborékfújó sem a régi

2013.08.21. 11:38

A nyári szezon kedvelt játékai a labdák és a buborékfújók. Sokak által kedvelt, egyszerű játékoknak tűnhetnek, azonban senki nem is gondolná talán, milyen veszélyek leselkedhetnek általuk gyermekeinkre

– indul a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság baljós közleménye. A játéklabdák azért veszélyesek, mert a tiltott színezék és lágyítószer rákkeltő hatású. A buborékfújóval akkor van baj, ha nem elég tiszta.

A fogyasztóvédelem labdákat és buborékfújókat vizsgált meg, és ahhoz képest, hogy mekkora a veszély, labdából például egyáltalán nem találtak mérgezőt. A buborékfújókkal viszont rosszabb a helyzet: a vizsgált kilenc mintából háromról derült ki, hogy szennyezett.

A szennyezett buborékfújókban enterobaktériumokat és alkalmi patogéneket találtak. Az enterobaktérium fekális szennyeződést jelezhet, ebbe a családba tartozik például a szalmonella is. Az alkalmi patogének elsősorban csecsemőkre és betegekre veszélyesek, bőrfertőzéstől kezdve súlyos, életveszélyes megbetegedést is okozhatnak, ráadásul akár meg is vakíthatják a gyerekeket, ha a szemükbe kerülnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt ígéri, a jövőben is mindig ott lesznek, ha meg kell védeni a gyerekeket a mérgező gumilabdáktól és a szennyezett buborékfújóktól.