Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Pocsék buszokat találtak a magyar utakon

2013.08.21. 18:00

Kopott gumikat, hibás tachográfot és működésképtelen tolatólámpát is találtak  a közúti ellenőrök az augusztus közepén végzett Euro Control Route (ECR) nemzetközi akcióban. A háromnapos akció során a közlekedési hatóság Magyarország fő közlekedési útvonalain végzett közúti ellenőrzéseket, kiemelt figyelmet fordítva a turistabuszok komplex vizsgálatára, olvasható a hatóság közleményében.

Több mint 1400 járművet vizsgáltak meg, amelynek mintegy 30 százaléka autóbusz volt, ennek a fele külföldi. Szabályszegést 34 esetben találtak, egy esetben olyan súlyosat, hogy a járművet kitiltották a forgalomból.

A leggyakoribb probléma a kopott vagy sérült gumiabroncs volt, de találtak az ellenőrök olyan rossz műszaki állapotban lévő autóbuszt is, ahol a jármű két oldalán a tengelytávolságok között 62 milliméter eltérést mértek. Volt jármű, amelynek tachográf készüléke hibásan, a tolatólámpa hang- és fényjelzése pedig egyáltalán nem működött, illetve olyan autóbusz is, ahol a csomagtér ajtaja hiányzott, ezt egy oda nem illő lappal helyettesítették.

Az Euro-Contrôle-Route az európai közúti közlekedési ellenőrzést végző hatóságokat, felügyeleteket tömörítő szervezet. Magyarország képviseletében a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2008 óta teljes jogú tagja az együttműködésnek.