Még nem tudják, miért haltak meg a koraszülöttek Miskolcon

2013.08.23. 15:30

Folytatódik a vizsgálat a miskolci kórházban elhunyt kilenc csecsemő ügyében. Az Országos Epidemiológiai Központba az elmúlt napokban újabb minták érkeztek, ezeken várhatóan több mint kétszázféle elemzést végeznek majd el. Nemcsak a betegséget okozó kórokozókat vizsgálják majd, hanem olyan baktériumokat is, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni.

Az átfogó vizsgálat többek között kiterjed olyan baktériumok, esetleg vírusok szerepére, amelyek a környezetben is bárhol előfordulhatnak és jelen vannak az egészséges, ép immunrendszerű emberekben is, bennük azonban nem okoznak betegséget. Ugyanakkor az extrém alacsony súllyal, fejletlen és sérülékeny immunrendszerrel, alacsony életeséllyel megszületett csecsemőkre veszélyesek lehetnek. Ilyen kétarcú baktérium lehet például a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus – írta közleményében az ÁNTSZ.

A miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás. Ha kell, a 37. terhességi hét előtt szülő nőket a Debreceni Egyetem kórháza is fogadja, a lélegeztetésre szoruló koraszülöttek ellátásába pedig és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház kapcsolódik be.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport