TASZ: Tömegeket küldhet börtönbe az iskolarendőrség

2013.08.23. 10:39

Tömegeket kriminalizálhat az az új program, amely alapján az iskolákban rendőrök felügyelik majd a fiatalokat – mondja a TASZ. Egy 2011-es felmérés szerint ugyanis minden második 18 éves középiskolás kipróbált már valamilyen tiltott kábítószert, a rendőrök viszont nem mérlegelhetnek, ha kábítószer-fogyasztás gyanúját észlelik, hivatalból azonnal eljárást kell indítaniuk. „Amennyiben tehát az iskolai rendőrök jó felderítettségi mutatókkal dolgoznak majd, az a drogfogyasztó diákok tömeges kriminalizálását eredményezheti” – írja közleményében a TASZ.

A jogvédők szerint ráadásul az is elképzelhető, hogy az iskolarendőrség intézkedései aránytalanul súlyosan fogják érinteni a kisebbségi csoporthoz tartozó fiatalokat, így a romákat, fogyatékkal élőket, melegeket. Kutatási eredmények ugyanis bizonyították, hogy a rendőrök gyakran sztereotípiák és diszkriminatív profilalkotás alapján intézkednek.

Az évtizedes amerikai tapasztalatok alapján a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, viszont fokozza a társadalmi kirekesztést és az egyenlőtlenséget, továbbá egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe – írták. A szervezet szerint rendőrök helyett bizalmi, támogató légkörre, és „pozitív iskola-ethoszra” lenne szükség.