Kerítésfestéssel nyertek közbeszerzést

2013.08.24. 10:47

Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Ügyészség Tóth András volt országgyűlési képviselőt és Újfehértó város egykori polgármesterét. A vád szerint a polgármester egy temetőfelújításra és egy focipálya építésére kiírt közbeszerzési eljárás előtt megálapodott egy cég vezetőjével, hogy ők nyerik meg a pályázatot, ha cserébe ingyen elvégeznek neki bizonyos munkákat a családi háza körül (faház építése, térkövezés, kerítésfestés).

A temető rekonstrukciójára Tóth András az önkormányzat nevében 2008. július 7-én alá is írta a szerződést, cserébe az M. Kft. munkatársai mások bevonásával elvégezték a ház körüli munkákat, összesen körülbelül 1,5 millió forint értékben.

Az egyik asztalosnak viszont nem tetszett a mutyi, ezért a faház gerendái közé beépített egy újságdarabra írt feljegyzést, amelyben leleplezte a korrupciós ügyletet. A nyomozók a tanú vallomása alapján megtalálták a levelet, és bűnjelként foglalták le.

Emellett a focipálya építésére kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán is jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják Tóth Andrást.

Tóth András a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, és vallomást tett, ellenben az M. Kft. gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetője a gyanúsításával szemben panaszt jelentett be, és megtagadta a vallomástételt.

Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, 1997-ben ő szervezte meg a helyi Fidesz-csoportot. 1998-tól országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.