Gárdisták tettek esküt a Hősök terén

2013.08.25. 18:41 Módosítva: 2013.08.25. 20:49
A bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői vasárnap délután Budapesten. A Hősök terén körülbelül harminc új tag tett esküt.

A körülbelül százötven megemlékező rendőri felvezetéssel indult el a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A menet élén a „Gárda Motorosok” haladtak, őket zászlóvivők követték, akik egy-egy nagy méretű nemzeti színű, illetve Árpád-sávos és székely zászlót tartottak.

A megjelent utódszervezetek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott Magyar Gárda ruházatára hasonlított. A tér távolabbi részén, félkörben pár száz érdeklődő és szimpatizáns sorakozott fel.

Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő felszólalásában fura helyzetnek nevezte, hogy az „ünnepelt” jelen van, de a „szülők és nagyszülők”, vagyis a Jobbik nincs. Egykori pártjáról beszélve azt mondta, ez a Jobbik már nem az, mint amelyik hat éve létrehozta a Magyar Gárdát.

A lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György – akivel szemben terrorcselekmények vádjával elsőfokú büntetőper zajlik a Fővárosi Törvényszéken – élőben jelentkezett be az interneten. Egyebek között azt mondta, el tudna képzelni egy szélesebb nemzeti összefogást egy rendszerváltásért. Hozzátette: ennek során vissza kellene térni azokhoz a hagyományokhoz, amelyek alapján évszázadokon keresztül sikeresen működött a magyar nemzet.

Több felszólaló is kifogásolta, hogy kevesen jelentek meg, miként azt is, hogy a Jobbik nem képviseltette magát.

Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek.

Az MTI tudósítói a demonstráció alatt sem ellentüntetőket, sem rendőri intézkedést nem láttak.

Egy arra bicikliző olvasónk azt írta, hogy körülbelül tizenöt kisbusznyi készenléti rendőr figyelte az eseményeket a Műcsarnok mögül, a Városliget és a Hősök tere környékén pedig 100 méterenként egy-egy pár rendőr drosztolt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön