Így szerezte meg Tarlós a Margitszigetet

2013.08.25. 09:07

A lényeg: a Margitsziget a XIII. kerület alá tartozott, de a fővárosi önkormányzat szemet vetett rá. Végül megkapta, fittyet hányva arra is, hogy a módszer, ahogy megszerezték, még Áder Jánosnak sem tetszett. A XIII. kerület válaszul népszavazást írt ki.

2013. május 23. A XIII. kerületi önkormányzat tiltakozott a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslata ellen. A javaslat lényege, hogy a XIII. kerület helyett a jövőben a fővárosi önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. Tehát a sziget eddig is Budapesthez tartozott, de a XIII. kerület irányította. Navracsics javaslata viszont az irányítást is Tarlóséknak adta.

Június 6. A XIII. kerületi képviselő-testület soron kívüli ülésen a sziget elcsatolásában közvetlenül érintett helyi (Margitsziget) lakosság részére augusztus 25-ére népszavazást írt ki.

Június 10. Az Országgyűlés 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett elfogadta a törvényjavaslatot.

Június 21. Áder János köztársasági elnök a parlamentnek megfontolásra visszaküldte a törvényjavaslatot. Levelében azt írta, a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az egyezmény 5. cikke értelmében ugyanis "nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül".

Június 27. A parlament változatlan formában elfogadta az Áder János által visszaküldött törvényt, így a fővárosi önkormányzaté lett a Margitsziget.

Június 27. A XIII. kerület képviselő-testülete eldöntötte: alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény hatálybalépése, azaz június 30-a után, kérve, hogy a megtámadott rendelkezések alaptörvény-ellenességét a testület állapítsa, majd semmisítse meg.