Megint fertőz a nílusi kór Magyarországon

2013.08.27. 10:56

Augusztus 9-én sikerült laboratóriumi vizsgálattal alátámasztani egy valószínűsíthetően nyugat-nílusi lázban szenvedő beteg klinikai diagnózisát, tájékoztatta az Indexet az Országos Epidemiológiai Központ. „A Pest megyében lakó 64 éves beteg encephalitisre jellemző tünetei július 22-én kezdődtek. Vérmintájának vizsgálata során a valószínűsíthetően nyugat-nílusi láznak megfelelő eredmény született az OEK laboratóriumában”.

A nyugat-nílusi láz már a hatvanas évek óta jelen van Magyarországon is. Tavaly augusztusig négyen fertőződtek meg itthon a betegséggel, de egyik sem végződött halállal. A lázat okozó vírus már tíz emberrel végzett Szerbiában. A múlt hétfői híradások még csak négy halálos áldozatról számoltak be, mostanra viszont 82-en fertőződtek meg a betegséggel.

A nyugat-nílusi lázat kiváltó vírust 1937-ben fedezték fel Ugandában . Az első nagyobb járvány Egyiptomban tört ki 1950-ben; Magyarországon tíz évvel később tűnt föl. A szúnyogcsípéssel terjedő betegség 1999-ben az észak-amerikai kontinensre is eljutott.

A vírusról szóló részletes cikkünket itt olvashatja.