A tönk szélére került a világhírű Pető Intézet

2013.08.27. 10:44
Konduktorai kirúgásával próbálná megúszni a fenyegető pénzügyi csődöt a Pető Intézet. A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézményben az elmúlt egy évben egymást váltották a gazdasági igazgatók, de egyikük sem tudott mit kezdeni az intézet és a főiskola drasztikusan szűkülő finanszírozásával. A fenntartóval is bajok vannak: a brit kormányzati pénzből kistafírozott Nemzetközi Pető Közalapítványt megszüntették, helyette egy nagyobb állami befolyást biztosító kft. vette át az irányítást. A cég igyekezett megszerezni a milliárdos értékű Villányi úti és Kútvölgyi úti ingatlanokat is, de a vagyonátvétel nem megy simán.

Információink szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet: a bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között 20 milliós mínuszt termel havonta.

Az intézet évtizedek óta az egyik leghíresebb magyar oktatási intézmény, az angolszász országokban és az arab világban folyamatosan komoly kereslet mutatkozik a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében végzett konduktorokra; a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgáskorlátozottakká vált gyerekek fejlesztését célzó, Pető András által kidolgozott konduktív pedagógiai módszert pedig 2006-ban magyar szellemi hungarikummá nyilvánították. A Pető Intézet elismertségét jelezte, hogy 1991-ben budapesti útja során Diana hercegnő ellátogatott a Villányi útra, hogy találkozzon ott ellátott angol gyerekekkel, és a brit kormány is 5 millió font támogatást ajánlott fel egy új épület kialakítására.

Hiába azonban a nemzetközi hírnév, a főiskolán folyó magas szintű oktatási munka és a külföldi támogatások, a közoktatási normatívák csökkenése és a nemzetközi projektek bevételeinek visszaesése miatt mára gyakorlatilag kiürült az intézmény kasszája.

Az intézetben sokan attól tartanak, hogy a fenntartók létszámleépítéssel próbálnak majd – időlegesen – úrrá lenni a helyzeten. A 360 fős intézmény költségvetésének legnagyobb kiadási tételét ugyanis a személyi kiadások jelentik. Az intézet mintegy 300 konduktort alkalmaz. Számuk azért magas, mert a Pető-módszer megköveteli, hogy teljes munkaidőben külön, személyenként foglalkozzanak az intézetbe kerülő gyerekekkel. Az elbocsátások így a felvehető gyerekek létszámát is csökkentenék.

A pénzügyi problémák súlyosságát jelzi, hogy az utóbbi egy évben legalább öt pénzügyi igazgatót vett fel a főiskola, de a fenntartó megszorítási terveit látva mindannyian gyorsan feladták, és távoztak. A státusz hónapok óta betöltetlen.

A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól. Az eddig nagyobb jogi önállóságot biztosító közalapítványt, amelyet a 1990-es években eredetileg a Nagy-Britanniából érkezett támogatások fogadására hoztak létre, megszüntették. Ezzel az intézmény elesett az 1 százalékos szja-adományoktól is, jóllehet a támogatási formát a mai napig reklámozzák a Pető Intézet honlapján. Az új fenntartót, a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-t Fehér Miklós, kisbéri orvos és Pétermann Csaba egykori ITD-H-s pénzügyi vezető irányítja.

Schaffhauser Franz, a főiskola rektora az Index kérdésére elismerte, hogy az intézmény nehéz helyzetbe került, és hogy vannak folyó fizetési problémák a beszállítókkal szemben. A rektor azonban leszögezte, hogy a bajok ellenére a legvégsőkig megpróbálja kivédeni a főiskola működését befolyásoló megszorítási törekvéseket. Schaffhauser Franz szerint, ha leépítésre kerülne sor, akkor elsősorban az adminisztráció, vagy az ellátó személyzet létszámának csökkentésével igyekezne lefaragni a kiadásokon, hogy megkímélje a világhírű módszerrel dolgozó konduktorokat.

A Pető Kft. az Opten céginformációi szerint még nem adta le a 2012-es mérlegét sem. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumig érő jogi viták alakultak ki a káeftésítés körül. A cégvezetés ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a Pető Intézethez tartozó ingatlanok kerüljenek a kft. könyveibe. A három nagy értékű budai ingatlannal, a Villányi úti villaépülettel, a Kútvölgyi úti központtal és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telekkel azonban már korábban is rengeteg jogi probléma volt. A vagyonelemek a közalapítvány könyveiben sem voltak rendezett módon bejegyezve, így nem is lehetett őket zökkenőmentesen átadni a Pető Kft.-nek.

Egy teljes évnyi huzavona után, miután a cégbíróság végre bejegyezte a céget, a főiskola szenátusának kellett döntenie az ingatlanok átadásáról. A nyár elején a szenátus először elutasította az átadást, majd egy megismételt szavazáson kimondták, hogy hajlandóak megválni a telkektől. Ezek, információink szerint át is kerültek a fenntartóhoz, az épületek helyzetének rendezésével azonban a mai napig nem boldogult az EMMI–Pető Kft.–főiskola hármasa.