Háromhavi gyógyszer váltható ki egyszerre

2013.08.27. 07:19

Egy helyett ismét háromhavi gyógyszeradagot lehet kiváltani a patikában, írja a Népszabadság. Az új szabály egyelőre csak az 50 ezer forintnál olcsóbb szerekre vonatkozik, az ennél drágábbakért továbbra is harmincnaponként kell elmenni a patikába.

A jövőben az orvos 3 hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként kívánja kiváltani a számára felírt gyógyszereket.

De változás jön szeptembertől a hazai gyógyszertárakban is: rendelet szabályozza majd, hogy a forgalomtól függően hány gyógyszerészt és hány asszisztenst kell alkalmazni. Az alkalmazottak számát a nyitvatartási idő és a forgalom szerint kell meghatározni. Egy patikus például legfeljebb háromezer receptet válthat be havonta; ha nő a forgalom, új embert kell felvenni.

Szeptember elsejétől a heti negyven órát nyitva tartó gyógyszertárakban egy gyógyszerészt kell alkalmazni, a 48 órát nyitva tartó patikákban már egy szakmai asszisztensre is szükség van. Hatvanórás nyitva tartásnál két gyógyszerésznek és egy asszisztensnek, míg 70 óra feletti nyitva tartásnál négy gyógyszerésznek és négy asszisztensnek kell dolgoznia.