Hírzárlatot rendelt el az MSZP Bajnai ügyében

2013.08.27. 15:22

Nem nyilatkoznak a szocialista párt vezetői az Együtt-PM legújabb ajánlatáról. Bajnai Gordon hétfőn bejelentette, hogy „minden további nélkül” elfogadná az MSZP három nappal korábbi előterjesztését, amely kétharmad-egyharmad arányban osztaná fel a két fél között a 2014-es országgyűlési választáson a 106 egyéni választókerületet.

Az Együtt-PM vezetője hétfőn sajtótájékoztatón jelezte, szerinte egyetlen óra alatt be lehetne fejezni a hónapok óta húzódó ellenzéki szövetségkötési tárgyalásokat, ha az MSZP elfogadná, hogy kezeljék külön kérdésként a miniszterelnökjelölt-állítást, és Mesterházy Attila, MSZP-elnök, illetve Bajnai Gordon személyéről a megállapodás megkötése után döntsenek az „ellenzéki támogatók legszélesebb körének bevonásával”.

Az MSZP vezetése teljes hallgatásba burkolózik, a szocialistáktól Bajnai Gordon sem kapott semmilyen visszajelzést a hétfői bejelentés óta, sőt még a vidéki MSZP-s pártirodákat is felszólították egy körlevélben, hogy tartózkodjanak az üggyel kapcsolatos megnyilatkozásoktól.

Úgy tudjuk, a szerdán vagy csütörtökön tartja az MSZP országos elnöksége a következő ülését, és ott tárgyalják meg, mit lépjenek a befulladt pénteki Mesterházy–Bajnai-találkozó utáni helyzetben.

Pénteken az MSZP-sek azon húzták fel magukat, hogy a zárt ajtók mögött folyó egyeztetés közben kiszivárgott a sajtóhoz, hogy az Együtt-PM közvélemény-kutatókra bízná a miniszterelnök-jelölt ügyében a döntést. Bajnaiék ötlete, hogy egy olcsó és megbízható módszerrel tegyenek pontot a két fél közötti vitára, nem aratott osztatlan sikert a szocialisták körében, és a kiszivárogtatás miatt látványosan meg is sértődtek tárgyalópartnerükre. Mesterházyék akkor a közvélemény-kutatók alkalmazása helyett egy közvetlen előválasztásra tettek javaslatot, de nem tudni, hogy valóban kitartanak-e a drága és előkészítetlen felvetés mellett.