16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Nem járvány miatt haltak meg a csecsemők Miskolcon

MTI/Index
2013.08.28. 06:16

Egyelőre nem találtak olyan jelet, amely arra utalna, hogy járvány miatt haltak meg a miskolci kórház koraszülöttjei – írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban dolgozó, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: minden probléma forrása, hogy ezek az újszülöttek nem töltöttek 37 hetet az édesanyjuk méhében. Emiatt 700 és 1500 gramm közti súllyal jöttek a világra, ami jóval elmarad az átlagos, egészséges csecsemők háromezer gramm feletti súlyától. Éppen emiatt a koraszülött osztályon kezelt valamennyi csecsemőnek volt valamilyen szervfejlődési problémája. Akadt, akinek nem volt megfelelően kifejlődve a szíve, a tüdeje, a veséje, a belei vagy az immunrendszere.

Augusztus elején öt nap alatt nyolc koraszülött hunyt el a miskolci kórház koraszülöttosztályán. Orbán Viktor vizsgálatot kezdeményezett, a Nemzeti Nyomozóiroda is nyomoz, az esetekről egyelőre semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra.Ugyan nem ritka a koraszülött csecsemők halála, de a nyolc haláleset kiugrónak számít.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már írtunk, Magyarországon a gyermekeknek általában 7-9 százaléka jön világra koraszülöttként. Az Európai Unióban ez az arány 6 százalék körül mozog, a skandináv országokban pedig csak 3-4 százalék körül. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarországon az összes születés körüli halálozás 74 százaléka lényegében koraszülés miatt következett be. A meghalt csecsemők több mint egyharmada ugyanis extrém kis súllyal és a 32 betöltött terhességi hét előtt született, 12 százaléka igen kis súlyú, 24 százaléka pedig kis súlyú volt.

Érdekes ugyanakkor, hogy területi összehasonlításban korábban is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb a perinatális halálozás. Míg az országos átlag ezer születésből 7,1 születéskori haláleset, addig Borsodban ezer születésből átlagosan közel 12 végződött halállal. A legjobb arány Zala megyében volt 5 ezrelékkel, de az országos átlagnál jobb volt a helyzet Budapesten, Komárom-Esztergom és Pest megyében.  • Hírek
  • Hírek