no

Szerződéses artistákat is bevittek a szombathelyi karneválról

2013.08.28. 17:31

Nehéz tisztán látni a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon történt rendőri intézkedés megalapozottságáról. A rendőrségi közlemény szerint „jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás szabálysértés tovább folytatása miatt” vitték be a dobosokat, a nyugat.hu cikke szerint azonban a városi csendrendelet a Karneválra nem vonatkozott.

A karnevál szervezői korábban egy szűkszavú közleményben sajnálkoztak a történtek miatt, a rendőrségre hárítva a felelősséget, szerdán azonban a rendezvény kuratóriumának elnöke, Mérei Tamás egy blogbejegyzésben próbált tiszta vizet önteni a pohárba.

Mérei azt írja, hogy az előállított személyeknek nem volt szerződésük a karneváli fellépésre, így engedélyük sem arra, hogy „addig szórakoztassák a nagyérdeműt, amíg arra igény mutatkozik”. A rendezvény szervezésében való részvétel mellett a Savaria Szimfonikus Zenekart is igazgató Mérei szerint a rendőrök csak azokat vitték be, akik fizikailag ellenálltak a rendőri előállításnak. Azzal kapcsolatban, hogy ki hívta ki a rendőröket, a szervező így fogalmazott: „lakossági bejelentéseknek eleget tevő, többszöri szervezői és rendőrségi kérést követően” történt az „inkriminált eset”.

Gond nélkül örömzenéltünk

Azt a zenészek sem tagadták, hogy nem volt engedélyük a fellépésre, az előállítás körülményeit azonban gyökeresen másképp írták le a velük készült interjúban.

Nem gondoltuk, hogy a saját városunkban szükség van rá, ez egy karnevál, minden évben gond nélkül örömzenéltünk és nagy tömeg volt kíváncsi műsorunkra. Mindenki tud rólunk, a helyiektől a szervezőkig. A közeli szórakozóhelyekről is szól ki a zene, kit zavar ilyenkor egy kis dobolás?

– fogalmazott Skultéty Rita, a zenekar egyik tagja, akit nem vittek be a rendőrök.  Habár Mérei  azt állítja, hogy a zenészek kalapoztak, ezt a dobos kifejezetten cáfolta.

A zenészeket saját bevallásuk alapján egy szervező, majd négy rendőr szólította fel arra, hogy hagyjanak fel a dobolással. Ezt követően egy időre le is álltak, de a közönség biztatására újra zenélni kezdtek. Ekkor jött a füles egy büféstől, hogy jönnek a rendőrök, ekkor már nem volt felszólítás, sem igazoltatás, az intézkedés okait firtató kérdésekre pedig nem válaszoltak a rendőrök – állítják az érintettek.

A zenészek elmondása alapján azonban a szervező két megállapítása sem állja meg a helyét. Egyrészt a rendőrök bevittek egy olyan személyt is, aki állítása szerint „nem csinált semmit sem”, csak a nézőként egy padon ülő öccse előállításának oka felől tudakolózott. A fellépők szintén cáfolták azt, hogy csak szerződés nélküli művészeket vettek volna be, hiszen köztük volt két olyan budapesti artista is, akik szerződéssel voltak jelen a karneválon.

Az egyik budapesti artista karját előállításakor hátracsavarták a rendőrök, kiengedésekor fájt a válla, alig tudott haza vezetni. A férfi a fővárosban elment orvoshoz, aki a leletek – húzódások és zúzódások a kezén és a karján – alapján azt javasolta neki, tegyen feljelentést. A férfi szerint a tömeg magától is szétszéledt volna, ha a rendőrök szimplán csak igazoltatni kezdenek.