Vádemelést javasol az NNI a földbérleti pályázatok miatt

2013.08.28. 22:33 Módosítva: 2013.08.28. 22:40

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az állami földbérleti pályázatok ügyében 41 rendbeli magánokirat-hamisítás gyanújával vádemelési javaslatot tett a Fővárosi Főügyészségnek, jelentette be Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője.

Az ügyben Szabó Rebeka tett feljelentést. Közlése szerint a Bükki Nemzeti Park igazgatósága által kezelt, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén bérbe adott állami földeken tavaly lezajlott bérleti pályázatok érintettek abban az ügyben, amelyben most a nyomozóiroda vádemelési javaslattal élt.

A Magyar Narancs korábbi cikke szerint a Borsodi Mezőségbe nyúló, 4300 hektáros területet hat évig potom pénzért bérlő olasz és magyar tulajdonú Mariano Kft.-vel az állam hosszú pereskedés után, 2011-ben szerződést bontott, majd a természetvédelmi oltalom alatt álló földterületek bérleti jogát újból meghirdették.

Első körben a helyi gazdálkodóknak próbálták meg szétosztani a földeket, de a pályázatot végül 10 órával a beadási határidő lejárta után visszavonta az állam. A gazdák érdekeit szem előtt tartó, velük folyamatosan egyeztető Duska Józsefet, a nemzeti park igazgatóját ezután villámgyorsan menesztették.

A 2012-ben megismételt földbérleti pályázat feltételei, bírálati szempontjai és pontrendszere már jelentősen eltértek az elsőtől. Már nem élveztek előnyt a helyi gazdálkodók, és feltűnően nagy pontszámmal szerepeltek azok a bírálati szempontok, amelyek tág teret biztosítottak a szubjektív megítélésnek. Így fordulhatott elő, hogy két pályázat szóról szóra megegyező gazdálkodási tervezetére az évek óta e szakterületen tevékenykedő vesztes 60 pontot, míg a gazdálkodásba épp, hogy belecsöppent nyertes 120 pontot kapott.

Az eredetileg 54 pályázati egység helyett a második körben már csak 20-ra, 4300 hektár helyett 2718-ra lehetett pályázni. Végül az elnyerhető földterület több mint fele három pályázóhoz került. További 15 százalékot öt olyan személy nyert, akik nem foglalkoztak mezőgazdasággal (köztük volt például egy műkörömépítő is). A fennmaradó 33 százalékon 13 gazdálkodó osztozott, de ők is szerencsésnek mondhatók, hiszen a többség egyhektárnyi földhöz sem jutott.

Az új pályázaton a legnagyobb területet, közel 500 hektárt Kanyok Attila, tiszaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő nyerte. A második és harmadik legnagyobb területhez, több mint négyszáz hektárhoz jutó cégek vezetői pedig "távoli rokoni illetve munkatársi, sporttársi kapcsolatok révén Tállai András államtitkárhoz köthetők" - mondta Szabó Rebeka.

Szabó Rebeka - még LMP-s képviselőként - 2012 júniusában a Fejér és a Bács-Kiskun megyei földbérletpályázatok miatt tett feljelentést hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával. Ebben szerepelt a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó mezőségi földek odaítélése is. Szabó Rebeka szerint a hivatali visszaélés gyanúját az támasztja alá, hogy az eredmények elbírálásakor a pontok negyven százalékát szubjektív szempontok alapján ítélik oda. A hűtlen kezelést pedig az valósítja meg, hogy a szubjektív pontozás miatt sok esetben nem a legalkalmasabb pályázók győznek, hanem olyanok, akiknek nincs szaktudásuk, megfelelő végzettségük, és nem rendelkeznek az elvárt állatállománnyal.