Az EMMI szerint röhejes az Index

2013.08.29. 15:40
A tárca szerint az Index azért próbált Balog Zoltán kijelentésének utánajárni, mert meg akartuk hazudtolni a minisztert.

„A cikkükben írtakkal egy valamiben egyet értünk: röhejes” – írta csütörtökön az Indexnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A tárca csütörtök reggel megjelent cikkünkre utalt, amely arról szólt, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Fidesz hétfői frakcióülésén Kisvárdát említette olyan elrettentő példaként, ahol egy iskolavezető államtitkári fizetést kapott. (Az államtitkárok havi bruttó bére 997 200 forint, ami nettóban 653 ezer forintot jelent).

A frakcióülés témája a pedagógus-életpályamodell volt, amelynek révén körülbelül 30-40 ezer forinttal nő a tanárok a nettó bére szeptembertől. Több kormánypárti képviselő felvetette, hogy az iskolaigazgatók kimaradnak a béremelésből, néhányan a közelgő választások miatt ezt nehezményezték. Balog erre reagálva említette a kisvárdai példát.

A cikk megjelenése előtt megkerestük a minisztériumot. A tárca kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a miniszter a frakcióülésen a kisvárdai tankerületből említett példaként név nélkül egy intézményvezetőt. Hozzátették: korábban országszerte előfordultak olyan esetek, hogy az igazgatók kirívóan magas készenléti és túlóra díjakat, helyettesítési és vezetői pótlékot kaptak az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól. Az igazgatói bérek így országszerte jelentős mértékű különbségeket mutattak – írták. A minisztérium azt nem árulta el, hogy a tankerülethez tartozó 21 iskola közül melyik intézményre gondolt Balog.

Megkerestük a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központot (KLIK) is, amely januártól az iskolák fenntartását átvette az önkormányzatoktól. A KLIK az Indexnek azt írta, hogy január elseje, vagyis az állami fenntartásba vétel előtt voltak államtitkári szintű fizetések több iskolában is, konkrét példákat ők sem említettek. A kisvárdái tankerületről azt írták: január és július között bruttó 246 ezer és 504 ezer forint között voltak az iskolavezetők bérei.

Az Index kedden több iskolát is megkeresett a tankörzetben. Az egyik iskola névvel nyilatkozó vezetője arról beszélt, hogy milyen problémákat okozhat általánosságban az életpályamodell bevezetése. Több intézményvezető azonban név nélkül nevetségesnek nevezte azt a feltételezést, hogy náluk fordult volna elő az államtitkári bér.

Erre reagált csütörtök délután a következő levelében a minisztérium:

„Röhejes az, hogy mivel az index által megkérdezett intézményvezetők közül senki sem „jelentette fel” magát azzal kapcsolatban, hogy esetleg ő volt az, aki az alacsony tanári bérekhez képest extra magas vezetői fizetést vehetett fel, azt sugallják: a kisvárdai tankerületben nem is volt ilyen.

Megdöbbentő, tényekre alapuló, oknyomozó munkájukhoz, amelyben a találomra kiválasztott igazgatókat az önfeljelentés eszközével szerették volna lebuktatni és ezzel a minisztert meghazudtolni, szívből gratulálunk”.