Életfogytot kapott a kecskeméti gyilkos

2013.08.29. 12:19

A perújítás után jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék Ludvig Tamást több emberen elkövetett emberölés és kifosztás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Piegel Zsolt bíró az ítélet kihirdetésekor elmondta: a perújítás indokolt volt, az alapítéletet megsemmisíti. A jogerős ítélet szerint Ludvig Tamás 40 év után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Ludvig Tamás 2009-ben Jászszentlászlón megölt egy 61 éves nőt, majd elvitte értékeit. A törvényszék 2010 júniusában nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy legkorábban 30 év után helyezhető feltételes szabadságra. Az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla az év októberében helybenhagyta.

Később a férfit gyanúsítottként hallgatták ki egy 2012-ben felderített, 2009 augusztusában elkövetett emberölés ügyében is. A vád szerint Ludvig Tamás Istenmezején megölte bérlőtársát. Az idős asszonyt féltengellyel többször fejbe ütötte, majd a holttestet kútba dobta.

A hatályos magyar szabályozás szerint a korábban jogerősen elbírált ügyet és az istenmezejei gyilkosságot egy eljárásban kell elbírálni. A két cselekmény ugyanis egységesen több emberen elkövetett emberölés bűntettének minősülhet, ami súlyosabb, mint a jogerősen elbírált cselekmény és megbonthatatlan törvényi egységet képez. Az ügyészség ezért indítványozta a perújítást, amelynek az Szegedi Ítélőtábla helyt adott.

A megismételt eljárásban a korábbi bűncselekményt már nem kellett újratárgyalni, de bűnössége megállapítása esetén egységesen kellett minősíteni, és egységes büntetést kellett kiszabni. A bizonyítási eljárásban a vádlott az istenmezejei gyilkosságot elismerte. Lakosné András Ildikó ügyész perbeszédében kérte, hogy az elbíráláskor hatályos, tehát az új büntető törvénykönyv szerint hozzon ítéletet a bíróság.

Az ügyészség egyrendbeli, több emberen, különös kegyetlenséggel és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével, valamint kifosztás bűntettével és közokirat hamisítás vétségével vádolta Ludvig Tamást.