Schiffer: Úgy látszik, létrejött a Külön 2014

2013.08.29. 17:37 Módosítva: 2013.08.29. 18:05

Reagált a Fidesz és a többi ellenzéki párt Bajnai Gordon és Mesterházy Attila bejelentésére, miszerint az MSZP-nek és az Együtt 2014-nek sikerült megállapodnia az együttműködés formájáról. Az alku szerint 2014-ben külön listán indul a két párt úgy, hogy a listavezetők nem nevezik magukat miniszterelnök-jelöltnek: ellenzéki győzelem esetén az a párt adja majd a kormányfőt, amelyiknek a listája több szavazatot kap. Emellett a két párt összehangolja az egyéni jelöltállítást: az MSZP 75, az E14 pedig 31 körzetben állít egyéni képviselőjelöltet.

Reakciók röviden:

  • A Fidesz szerint Bajnai és Mesterházy személyes érdekeiket nézik, nem az országét.
  • Az LMP-nek nincs dolga a két párttal, nem szól bele "2002-2010 között kormányzó hatalmi elit belügyeibe".
  • A DK szerint Bajnaiék nem Orbánt cselezték ki, hanem magukat ejtették át, mert nincs közös lista és közös miniszterelnök-jelölt.

Fidesz: Bajnai és Mesterházy nem tanultak semmit

A Fidesz szerint "a mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös van: csak a személyes érdekeiket nézik."

A Fidesz álláspontja, hogy a pártvezetők "a személyes érdekeket nézték akkor is, amikor Gyurcsány Ferenccel együtt tették tönkre az országot". Akkor sem azért szavazták le őket, mert baloldaliak, hanem azért, mert az ország érdekei helyett, csak a személyes érdekeiket nézték. "Úgy tűnik, nem tanultak semmit" – áll a közleményben.

LMP: brazil szappanoperába illő miniszterelnök-casting

"Úgy látszik, létrejött a Külön 2014" – kommentálta Schiffer András, az LMP társelnöke az Indexnek az MSZP-Együtt 2014 egyezségét, miszerint a pártok összehangolják az egyéni jelöltállítást, ám külön listával vágnak neki a választásoknak.

Schiffer szerint a mostani, "brazil szappanoperába illő miniszterelnök-casting" ugyanúgy nem zaklatja fel különösebben az embereket, ahogy a 2009-es, bohózatba fulladt miniszterelnök-keresés sem az emberek valódi problémáiról szólt. "Mi nem akarunk a 2002-2010 között kormányzó hatalmi elit belügyeibe beleszólni, mi a magyar emberek jövőjét érintő kérdésekkel szeretnénk a továbbiakban is foglalkozni" – fogalmazott Schiffer, aki szerint pártjának nincs semmi dolga Bajnai és Mesterházy egyezségével.

DK: önmagukat ejtették át, nem Orbánt

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtöki megállapodásával a teljes körű ellenzéki összefogás ügye egyelőre elbukott – közölte Gyurcsány Ferenc csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Gyurcsány véleménye szerint a bejelentés legfeljebb "fügefalevélnek jó", hogy eltakarja az összefogás elérésére tett kísérlet kudarcát. "A két pártvezető kolléga arcmentése nem egyenlő a sikerrel" – jelentette ki.

A politikus azt mondta, hogy az elérni kívánt sikerhez legalább három dologra lenne szükség: valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelölt induljon, közös országos pártlistát állítsanak és legyen egy közös miniszterelnök-jelölt. A tárgyaló felek csütörtökön ezek egyikét sem tudták teljesíteni – jelentette ki, hozzátéve: az MSZP és az Együtt-PM "nem Orbán Viktort ejtette át, hanem önmagát, bennünket és végül a demokratikus Magyarországot".