Vilma
3 °C
13 °C

Sorban csörögnek a pótfelvételizők telefonjai

2013.08.29. 17:24

Csütörtök este megérkeznek az SMS-ek azoknak, akik napok óta a pótfelvételi eredményeit várják. A türelmetlenek, és akik nem adták meg telefonszámukat, délután mára felvi.hu oldalon, vagy a Felvi okostelefon-alkalmazásán is megnézhették a pontszámokat.

A Corvinus Egyetem népszerű Közgazdaságtudományi Karára, a költségtérítéses alkalmazott közgazdaságtan szakra 327 ponttal lehetett bejutni, míg a hagyományos felvételi eljárásban 254 ponttal. Az ELTE Jogtudományi Karán most 300 ponttal, saját zsebből, levelező tagozaton lehet valaki jogász, míg aki februárban jelentkezett, ugyanezt a képzést nappali munkarendben 403 pontért kapja. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, az általános orvosok tekintetében kisebb a bejutási küszöbök közti különbség: a hagyományos eljárás, nappali munkarend 411 pontot, a pótfelvételi eljárás, levelező munkarend 414 pontot követelt.

A költségtérítéses képzésért a most ujjongó felvételizők szakonként eltérő összegeket fizetnek majd: az orvosi és fogorvosi képzésért akár több mint egymillió forintot, a gazdasági szakokért 350 ezer forintot félévenként. A bölcsész- és a pedagógiai képzések a legolcsóbbak.

A felvételizők közül 5719-en jelöltek meg alapképzést, 1058-an felsőoktatási szakképzést, 843-an mesterképzést, 511-en pedig osztatlan képzést. A legtöbben az idén is levelező munkarendben szerettek volna továbbtanulni, összesen 3983-an. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatárnak el kell érnie a jogszabályi minimum pontszámot, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 240, felsőoktatási szakképzésen 200, mesterképzésen 50 pont. A pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre lehetett csak jelentkezni, de a későbbiekben kiváló tanulmányi eredmény esetén át lehet majd kerülni ösztöndíjas képzésre.

Az alapképzések közül a legtöbben idén is a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölték meg, míg a mesterszakok között az egészségügyi menedzser képzés veztett. Az idei pótfelvételizők átlagéletkora 27 év. A legfiatalabb felvételiző ezúttal 1996-ban, míg a legidősebb 1941-ben született. Érdekesség továbbá, hogy a pótfelvételizők 53 százaléka nő.