Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Újra ki lehet váltani háromhavi gyógyszert

2013.08.29. 07:15

Szeptember 1-jétől újra ki lehet váltani háromhavi gyógyszeradagot is. Módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, így az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három havi adagot is felírhat és a három vényen nem kell feltüntetnie a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként váltja ki a gyógyszereket.

A változtatást azt tette lehetővé, hogy jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve több, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága. Ezzel könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása.

A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználásért - meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszereket 30 naponta váltsák ki - tudatta az államtitkárság.

Októbertől lehetőség lesz arra is, hogy ha egy beteg külföldön akarja kiváltani gyógyszerét, akkor kérésére az orvos olyan tartalommal állítsa ki a vényt, amely a külföldi gyógyszertáraknak megkönnyíti a gyógyszer kiadását. Ezt a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetése teszi lehetővé. Az orvos így olyan ország nyelvén is kiállíthatja a receptet, ahol azt a beteg ki szeretná váltani.