no

Ők lesznek a Fidesz kihívói Budapesten

2013.08.30. 17:54
Három kivétellel a fővárosban véglegesedett az ellenzéki jelöltek listája. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon csütörtöki megegyezése után a szocialisták 11 választókerülete közül csupán egy körzetben maradt bizonytalanság: éppen a tuti nyerőnek tartott XIII. kerületben várnak még a helyi szocialista polgármester, Tóth József döntésére. A belvárost – többek között a liberális szavazókra való tekintettel – átadták az Együtt2014-PM jelöltjeinek.

Az új választókerületi rendszerben Budapesten 18 egyéni országgyűlési képviselői körzet jött 
létre. Az MSZP és az Együtt2014-PM között csütörtökön létrejött megállapodása alapján a két 
szervezet országosan 75-31 arányban osztotta fel a jelölti helyeket, a fővárosban pedig 11-7 lett az arány.

Budapesten három olyan körzet maradt, ahol az ellenzéki pártok a tárgyalásokon nem nevezték meg jelöltjüket. Betöltetlen maradt a XIII. és az utolsó, összeveszéssel zárult múlt pénteki egyeztetésen váratlanul az Együtt2014-PM ölébe hullott XII.a XVI. kerület képviselőjelölti helye.

A XIII. kerületet végig a szocialisták körzeteként kezelték, miután az előző választások eredményei alapján egyértelműen a legbaloldalibb körzetnek tekinthető, és szilárdabb győzelmi esélyt biztosíthat az ottani jelöltnek. Az MSZP-ben egyelőre Tóth József döntésére várnak. 
Tóth 2010-ben a képviselői és a polgármesteri helyért is sikerrel indult, 2014-ben azonban 
az új szabályok miatt egyszerre már nem tölthetné be a két funkciót, döntenie kell az 
önkormányzat és a parlament között.

Bajnaiék kapták meg a XVI. kerületi választókörzetet, amelyet a kétoldalú tárgyalások korábbi fordulóin Bárándy Gergelynek tartott fenn az MSZP. Bárándyt valószínűleg befutó listás hellyel kárpótolják majd. Az Együtt 2014-PM szerint ez egy nyerhető, kifejezetten baloldali körzet.

Nehezebb dolga lesz azonban az ellenzéknek a jóval kisebb reményekkel kecsegtető, eddig Pokorni Zoltán biztos hátországának tartott XII. kerületben. Némileg változtat a helyzeten, hogy Pokorni 2014-ben már nem indul az országgyűlési mandátumért, hanem a polgármesterséget célozta meg. Bajnaiék emberének várhatóan Fónagy János jelenlegi államtitkárral kell majd megküzdenie, bár az itteni győzelemben így sem bízik senki. Miután a XI. kerületet az MSZP kapta meg, a korábban Szentimrevárosban induló PM-társelnök, Jávor Benedek lehet Bajnaiék XII. kerületi jelöltje, ám róla az utóbbi időben olyan hírek is terjedtek, hogy az Európai Parlamentben képzeli el politikai jövőjét.

Hivatalosan nem tekintik bizonytalan körzetnek Újpestet, amely szocialista körzet maradt. Az 
MSZP itt továbbra is Kiss Péter egykori kancelláriaminisztert tekinti jelöltjének. A pártban 
reménykednek benne, hogy a súlyos betegséggel küzdő politikus, annak ellenére, hogy az 
utóbbi hónapokban nem tudott nyilvános szerepléseket vállalni, a kampányidőszakra felépül, 
és végig tudja csinálni a több hónapos küzdelmet.

Kiss Péter
Kiss Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Index információi szerint a két szervezet tárgyalásain az Együtt2014-PM főként a belsőbb  kerületek képviselőhelyeit kérte. Ennek a kérésüknek engedtek is a szocialisták, többek között  azért, mert ezeken a helyeken eddig is a liberális indulóknak volt nagyobb esélyük, az MSZP pedig a Nagykörúton kívül tartja magát jobbnak. Így például a Belvárosban a Milla vezetője, Juhász Péter lesz Rogán Antal kihívója. A VI-VII. kerületet összefogó új választókerületben Szelényi Zsuzsa mérkőzik majd Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Fidesz VII. kerületi országgyűlési képviselőjével. Szelényi 1990 és 1994 között egyszer már volt parlamenti képviselő, akkor még a Fidesz színeiben jutott a Házba, de 1994-ben az első nagy belső szakítás után, Fodor Gáborral együtt kilépett a pártból.

Bajnaiék a II. kerületben is női jelölttel szállnak szembe a Fidesszel. A PM-es Szabó Tímeának nem lesz könnyű dolga, Varga Mihály gazdasági miniszterrel kell felvennie a versenyt. Csepelen a szolidaritásos Szabó Szabolcs lesz a Fidesz rezsicsökkentési felelőse, Németh Szilárd ellenfele. Bajnaiék másik peremkerületi jelöltje a XXII. kerületben indul majd, Somfai Ágnes személyében.

A XI. kerületben a szocialista Józsa István Simicskó István államtitkárral , a VIII-IX. kerületben Pál Tibor pedig Vass Imrével vív majd párharcot. Az MSZP-s régi garnitúrához tartozik még a 10-19. kerületet összefogó választókörzetben Burány Sándor, valamint a 19-20. kerületben Hiller István is. Ők mindketten többször is nyertek már egyéni mandátumot körzetükben, ez azonban nem mondható el a zuglói jelöltről, Tóth Csabáról, aki több belső MSZP-s botrány után kötött ki a kerületi pártszervezet élén, és 2010-ben vereséggel debütált az egyéni képviselők között.

A szocialisták újoncai közé tartozik a III. kerületben, Békásmegyeren induló Kiss László, aki képviselő és frakcióvezető-helyettes a helyi önkormányzatban. Új név a listán Móricz Eszter választókerületi felelős is, aki a XV. kerületet, valamint Lukóczki Károly, aki a X-XVII. kerületi körzetet kapta meg.