Klaudia
0 °C
12 °C

Tömegkarambol az M5-ösön, három halott

2013.08.30. 06:18 Módosítva: 2013.08.30. 21:06

Tömegbaleset történt az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 24-25-ös kilométernél pénteken reggel negyed hat körül. Egy kamion, három mikrobusz és öt autó karambolozott. A baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható bolgár kamion sofőrjét őrizetbe vették a rendőrök.

Három román állampolgár meghalt, harminchárman megsérültek, köztük négy gyerek. A mentőszolgálat szerint tizenhárman súlyos, tizennégyen, köztük a bolgár sofőr, könnyebb sérüléseket szenvedtek. A tizenhét autóval és két helikopterrel helyszínre érkező mentők huszonkilenc embert vittek kórházba.

A mikrobuszokban ülők közül hármat és a bolgár kamion sofőrjét a Dabasról és Budapestről érkező tűzoltóknak kellett kivágniuk a járművekből.

Több sérült életveszélyben van

A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, valamint a ceglédi és a kecskeméti kórházba.

A Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője azt mondta: kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes, őket jelenleg is műtik. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak.

A honvédkórházba négy sérültet vittek, közülük kettő állapota életveszélyes.

Péntek este tizennyolc román sérült volt még a magyar kórházakban, közülük tizenegyet két-három órán belül hazaszállít a román légierő orvosi ellátásra is alkalmas repülőgépe Budapestről  - jelentette ki Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Raed Arafat román államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az átmenetileg Magyarországon maradó hét sérült intenzív ellátásban részesül az állapota stabilizálása érdekében - tette hozzá Szócska.

Szócska elmondta, a Péterfy Sándor utcai kórházban ápolt négy sérült közül kettő, a Honvédkórházból a négy sérült közül szintén kettő, a Merényi kórház traumatológiájáról hat sérült közül négy, Ceglédről pedig mindhárom sérült még pénteken hazamehet. Kecskeméten egy sérült van, illetve a traumatológiai intézetben ápolnak két gyermeket. A nyolc- és tízéves gyermekeket nem kell műteni, stabil állapotban vannak, de megfigyelésre Magyarországon tartják őket.

Victor Ponta román kormányfő köszönetet mondott a magyar hatóságoknak mindazért, amit a tömegbaleset román áldozataiért és sebesültjeiért tettek. "Szeretnék köszönetet mondani a magyar hatóságoknak, a magyar kormánynak, a miniszterelnöknek, az egészségügyi miniszternek, a védelmi miniszternek, akik személyesen is szerepet vállaltak abban, hogy a balesetet szenvedett románok megkapjanak minden szükséges segítséget" - mondta Ponta a román hírtelevíziók kamerái előtt egy pártrendezvényen.

A kamion sofőrje a hibás

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint tömegszerencsétlenséget az okozta, hogy a bolgár kamion Kecskemét irányából Budapest felé haladva fékezés nélkül belehajtott az előtte torlódás miatt lelassító kocsisorba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig. A baleset okainak pontos tisztázásra igazságügyi szakértőt kért fel a minisztérium.

Rengetegen akarnak belépni Szerbiába

A bolgár-szerb határon körülbelül 50 kilométeres sorban várnak a zömében török vendégmunkások a Szerbiába való belépésre.

Gradina átkelőn elmondták, a vámosok a belépő utasoktól olyan információkat kaptak a Törökország felől érkező utasoktól, hogy a gépkocsisor egészen Szófiáig ér, amely pedig Kalotina határátkelőtől 50 kilométernyi távolságra található. (Magyar Szó / B92)

Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy egy kórházi felszereléssel ellátott katonai gép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!