22 közül egy gyerek csomagja se hibátlan

2013.09.02. 07:16

A múlt héten terjedelmes cikkben foglaltuk össze a tankönyvellátás zavarait. Az alábbiakban egy kétgyermekes budapesti szülő beszámolóját olvashatják a központosított tankönybeszerzéssel kapcsolatos friss tapasztalatairól.

Hasonló tapasztalata van? Vagy ellenkezőleg, a gyereke iskolájában minden rendben volt? Írja meg!

Eredetileg július 30-ig kellett volna befizetni a gyerekek tankönyveinek az árát, aztán ezt a határidőt augusztus 15-éig kitolták. Mi kaptunk iskolakezdési támogatást, a kupont azonban az egész városban csak két postán fogadják el. Nem baj, augusztus első hetében elmentem, befizettem.

Telt-múlt az idő, végül augusztus közepén szóltak, hogy csak 28-án lehet majd átvenni a gyerekek iskoláiban a tankönyveket. Akkorra nyaralás volt betervezve, de sebaj, megszerveztük, hogy legyen, aki bemegy és átveszi a csomagokat.

Nem is foglalkoztunk többet a tankönyvüggyel, egészen múlt keddig. Pont vége volt az M2 esti híradóban a zökkenőmentes tankönyvkiszállításról szóló diadaljelentésnek, amikor láttam, hogy jött egy friss email a harmadikos fiam tanárnőjétől, hogy másnap mégse menjünk a tankönyvekért, mert csak a tanévnyitó napján, szeptember 2-án tudják odaadni.

A másodikos kislányom iskolájától nem jött üzenet, de éltem a gyanúperrel, és nem hiába: az iskola honlapján volt egy közlemény, hogy a kiszállítás problémái miatt náluk is csak hétfőn lehet átvenni a könyveket.

Másnap, szerdán (augusztus 28-án) felhívott a harmadikos fiam tanítónője, hogy a tankönyvellátást bonyolító állami Kello rendszere értesítette, hogy nem fizettem be a tankönyvpénzt. Vagyis három hét sem volt elég, hogy a Kello rendszerén átfusson a befizetés. Mindegy, mondtam a tanárnőnek, hogy mi fizettünk, és majd hétfőn bemutatjuk a csekket.

28-án köremailt is kaptunk a fiam iskolájából: a Kellónak a fiam osztályába járó gyerekek (22) közül egynek sem sikerült hibátlanul összeállítani a tankönyvcsomagját. Ezért kérik, hétfő délután minden szülő menjen be, és írják rá az átvételire, hogy hiányos. Azóta az is kiderült, hogy a múlt héten az egyik gyerek iskolájában éjszakánként a tanárok pakolták a tankönyvcsomagokat, a másikban pedig behívták a felső tagozatosokat, és velük cipeltették fel.

A tankönyvellátás a köztelevízióban, a múlt héten:

Levitézlett esztergomi fideszesek a Kello élén

Az atlatszo.hu július végén írta meg, hogy a tankönyvellátás államosítása azután került napirendre, hogy 2011 augusztusában a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szállítási bojkottal fenyegette meg egyebek között a több tízmilliós tankönyvtartozást felhatalmazó Pest megyei és hódmezővásárhelyi önkormányzatot. Az önkormányzatok végül fizettek valamennyit, pár hónappal később azonban egy törvénymódosítással a tankönyvterjesztést a koalíció állami közérdekű feladattá nyilvánította, és 2013-14-től kezdve a monopolhelyzetbe hozott, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságra (Kello) bízta.

Az évi 70-100 milliós veszteséget termelő Kello mostanáig a piac legsikertelenebb cége volt: a több ezer oktatási intézmény közül összesen négy bízta csak rá a tankönyvek beszerzését. A legtöbb tankönyvforgalmazó lehúzta a rolót, több ezer ember került aza utcára. A helyzetbe hozott Kello személyi állományát viszont több, Meggyes Tamás korábbi esztergomi fideszes polgármester nomenklatúrájába tartozó, a tankönyvpiacon járatlan, és sikertelen esztergomi gazdasági projektekhez köthető vezetővel duzzasztották fel.