Gulyás Gergely: Egy időközi választásból nem lehet következtetéseket levonni

2013.09.02. 08:56

Egy időközi önkormányzati választásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni – reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában hétfő reggel arra, hogy az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje nyerte a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választást. A kormánypárti politikus gratulált a győztesnek.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, senkinek nincs olyan illúziója, hogy a Fidesz 2010-es önkormányzati vagy parlamenti választási eredménye megismételhető, így az ellenzéki pártok nagyon optimisták lehetnek, mert annál azért jobban fognak szerepelni. Gulyás Gergely a jelenlegi választójogi rendszerben irreálisnak, gyakorlatilag elérhetetlennek tartja a kétharmados többség megszerzését.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Szigetszentmiklós 8-as számú egyéni választókerületében Ladányi Sándor az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje 359 szavazattal (52,03 százalék) nyerte meg a választást, amitt azért kellett kiírni, mert egy önkormányzati képviselő, Kécza György (Fidesz-KDNP) május 2-án elhunyt.

A kétezres évek legjobb szereplése

Ladányi most több mint 150 szavazatot vert Keller Tamásnéra, fideszes ellenfelére. A baloldal a kétezres években még nem aratott ekkora győzelmet ebben a választókerületben.

  • 1. Ladányi Sándor (MSZP-Együtt-DK) 359 szavazat, 52,03 %
  • 2. Keller Tamásné (Fidesz-KDNP) 201, 29,13 %
  • 3. Horváth István (független) 64, 9,28 %
  • 4. Horváth Zsolt Károly (Jobbik) 34, 4,93 %
  • 5. Pádárné Bagoly Anna (LMP) 26, 3,77%
  • 6. Tóth Csaba (Magyar Autonóm Néppárt) 6, 0,87 %

A Demokratikus Koalíció mindenkit megelőzve adott ki egy győzelmi közleményt: „[Ladányi] Győzelme azt bizonyítja, hogy a DK által igényelt teljes összefogás képes megtörni a Fidesz hatalmát és diadalra segíteni a demokratikus ellenzéki pártokat. Az első hárompárti összefogás azonnal sikert eredményezett” – írták.

Az MTI-nek nyilatkozó MSZP-s Tóbiás József szerint „az esély most elindult, és ennek az összefogásnak az ereje 2014-ben leválthatja a jelenleg regnáló kormányt”.

„Aktivistáink, együtt az MSZP és a DK aktivistáival háztól-házig járták az utcákat, és buzdították részvételre a választókat az elmúlt hetekben” – írja közleményében az Együtt 2014.

Ladányi 2002-ben és 2006-ban is nagy fölénnyel (108, illetve 77 szavazattal) nyerte ezt a választókerületet fideszes ellenfele előtt, 2010-ben viszont Kécza György 28 szavazatnyi előnnyel megverte szocialista ellenfelét.