Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A melegeket sújtó orosz törvények ellen tüntetnek Budapesten

2013.09.02. 15:18

Tüntetés lesz kedd este a budapesti orosz nagykövetség előtt a homoszexuálisokat és transzneműeket sújtó orosz törvények ellen. A Facebookon szervezett esemény leírása szerint „a legutóbb elfogadott, úgynevezett »meleg propagandát tiltó« törvény nem egyszerűen a meleg és transznemű közösség ellen irányul, hanem lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is”.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a homofób orosz törvénykezés miatt egyre több támadás éri az oroszországi szexuális kisebbségek tagjait. Volt, akit megöltek csak azért, mert meleg volt, de szervezett vadászatokat is tartanak szélsőjobbos orosz fiatalok a melegek ellen.

Az orosz törvények szerint egyébként nem megengedett, hogy meleg párok orosz gyerekeket fogadjanak örökbe. A szexuális kisebbségekhez tartozók elnyomásáról egyre több szó esik, színészek állnak ki az orosz melegek mellett, és tiltakoznak a törvények ellen.

A melegek romló helyzete miatt a berlini polgármester is levelet írt moszkvai kollégájának, Oroszországban pedig rendszeresen betiltják a melegjogi tünetéseket.

A keddi budapesti tüntetéshez csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság a Melegekért és a Magyar LMBT Szövetség is.