A Tárki vezető elemzője magát hibáztatja

2013.09.03. 11:07

A hétvégén jelent meg a Tárki uniós szimpátiát vizsgáló kutatása, mely kimutatta, hogy Magyarországon először kerültek többségbe az Európai Uniót elutasítók a támogatókkal szemben. A hír bejárta a magyar sajtót, sőt, többen ebből az egy adatból vonták le azt az első pillantásra kézenfekvő következtetést, hogy az Orbán-kormány szabadságharcos retorikájának sikerült a magyar emberek gondolkodásmódjában alapvető változást előidéznie.

Az Eurobarometer júliusban publikált adatsorából egyébként látszódik, hogy egyáltalán nem egyértelmű az euroszkeptikus trend.

A nagy sajtófelzúdulásra jött azután hétfőn a Tárki közleménye: Bocsánat, tévedtünk! Kiderült, hogy a közvéleménykutató cég felcserélte az Európai Unióval szemben ellenségesek arányát a semlegesekével.  Ezek szerint a magyaroknak mégsem 39, hanem csak 22 százaléka áll ellenségesen az EU-hoz, ami azért nem kis különbség.

A Tárki hétfőn azt állította, hogy a sajtóközlemény írásánál történt a malőr, de kedd reggel Sik Endre, a Tárki vezető kutatója a Hír24 híradójának már arról beszélt, hogy egy rutinos kutató apró technikai hibája okozott „nagyon nagy skandalumot”. Sik szerint azonban egy politikailag kényes témában nem nagyon lehet ilyen pici hibát sem elkövetni. A szociológus azt mondta, hogy bár nem ő vétette a hibát, mégis ő a hibás, mivel a Tárki minőségbiztosítójaként ő felel mindazért, ami a médiába kikerül.