Lemondott egy miskolci dékán

2013.09.03. 16:34

Lemondott a Miskolci Egyetem egészségügyi karának dékánja, Barkai László, írja az Észak Online. A dékán azzal indokolta döntését, hogy nem tud együttműködni az egyetem nemrég kinevezett rektorával, Torma Andrással.

Az a probléma, hogy a dékán szerint gond van a rektor nyelvvizsgájával, aki így nem felelt meg a rektori kinevezés feltételeinek sem. A rektori kinevezéshez B2-es szintű nyelvvizsga kell, a dékán szerint a törvényeket betartva Torma ilyen bizonyítványt nem szerezhetett volna.

Torma 1990-ben vett részt egy bécsi nyelvkurzuson, az erről szóló igazolást pedig bemutatta az Állami Nyelvvizsga Bizottságnak, akik 1991-ben elismerték a dokumentumot középfokú nyelvvizsgának, ez a szint a B2-esnek felel meg.

A dékán szerint viszont a bécsi nyelvkurzus messze áll a B2-es szinttől, alapfokú (B1) nyelvtudást igazol csak. A budapesti Osztrák Intézet szerint ráadásul a kurzust igazoló dokumentum „nem nyelvvizsga-bizonyítvány, hanem egy nyelvtanfolyamon való részvételt igazoló papír. Véleményem szerint sem a kiállítás időpontjában, sem most nem minősülhet nyelvvizsga-bizonyítványnak.”

A dékán lemondólevelében azt is írja, hogy az eredeti dokumentum Ausztriában nincs államilag elismerve. „Az, hogy egy külföldön államilag el nem ismert tanfolyami igazolásból, hogyan lett itthon államilag elismert nyelvvizsga (...) mindenki döntse el maga, erről nyilvánvalóan nekem is megvan a saját véleményem” – írja a dékán. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy nyelvtanfolyami igazolást fogadtak el nyelvvizsga-bizonyítványként, emiatt az eljárás miatt már nem tud a rektorra úgy tekinteni, mint az egyetem első számú vezetője.

honositas

A rektor nyelvvizsga-bizonyítványként benyújtott honosítási igazolásának eredetiségét a dékán nem kérdőjelezte meg. A rektori pályázatot a kinevezés előtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is átnézte, és nem talált benne hibát. A dékán kedden mondott le megbízatásáról, de egyetemi tanári pozícióját megtartotta.