no

Kisebbség vagyunk, nem pedig bűnözők

2013.09.03. 20:57 Módosítva: 2013.09.03. 21:01

Kisminkelt Putyin-portré, szivárványos szívecskék, néhány Google translate-tel fordított orosz transzparens és ötven tüntető jelent meg az orosz nagykövetség előtt, hogy – a világ más városaiban tartott hasonló megmozdulással egy időben – tiltakozzon a meleg közösségeket kriminalizáló orosz törvény ellen, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írt alá.

Jogunk van szeretni!

A törvény pénzbüntetéssel sújtja a magán- és jogi személyeket, amennyiben fiatalkorúak előtt „propagálják a homoszexualitást.” A megfogalmazás széles értelmezési teret ad, lehetővé téve, hogy egészében kriminalizálják a szexuális kisebbséget, megtiltva a felvonulást, a felvilágosítást, vagy akár azt, hogy egy azonos nemű pár kézen fogva sétáljon.

A rendőr itthon nem ver

A rendőrség őrködött a rend felett, kamerázta a technikai eszközök nélkül is könnyen szemmel tartható csoportot, és igazoltatott néhány résztvevőt.

„A rendőr itt azért nem ver meg, ha meleg vagy” – adott meg egy pozitív viszonyítási alapot egy résztvevő, aki itteni helyzetét vetette össze orosz sorstársaival. „Itt is rosszabb a helyzet, mint néhány éve, de az erőszaknak az a szintje, amit ott lehet tapasztalni, itthon nincsen” – mondta.

„A 21. században, hogy ilyen baromság felmerüljön akár a szovjetekben, akár a magyarokban, nevetséges. Kit érdekel a nemi identitásom? Engem, meg a feleségemet, amikor találkozunk” – indokolta részvételét a tüntetésen egy idősebb férfi.

Guruló heteró férfibár

A rendezvényt egy magánszemély kezdte szervezni a Facebookon, de később csatlakozott hozzá az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttértársaság, és a Magyar LMBT Szövetség is. Lénárt Marcell rövid köszöntőt tartott hangosbeszélőjén keresztül, ám szavait így is elnyomta a Bajza utca sarkán álló nagykövetség elé spontán épp ekkor érkező guruló sörbár, egy tíz fős társasággal.

A pulttal, bárszékekkel és természetesen sörcsappal felszerelt járműről lelkesen kiabáltak le az ivócimborák, nehogy véletlenül egy arra járó az ő színtiszta férfitársaságukat egy közösségben lévőnek nézze a járdán álló, egyébként sokkal heterogénebb összetételű tüntetőkkel.

Nyomatékul a sort egy autó kísérte, amely a közeli piros lámpát kihasználva dudálgatott, amíg a tüntetők mellett várakozott.

Türelmesebb melegek kellenek

Nem sokkal később egy autóból valaki zsidóbuzit kiáltott, és továbbhajtott, mielőtt a beavatkozni egyébként sem szándékozó rendőrök a táblákkal állók megfigyelése helyett kamerájukat a férfi autója felé fordíthatták volna.

„Azért az elég sértő, hogy nem cigányozott le” – ironizált a többségében fiatal tüntetők között feltűnt Terry Black. A melegközösségek egykori emblematikus alakja legyintett, végül megjegyezte: a világ rossz irányba halad, de talán a melegek is felelősek abban, hogy nőtt az agresszió velük szemben. „Én aztán nem vagyok se prűd, se konzervatív, de nem kéne mindenáron provokálni” – mondta, és példaként egy melegfelvonuláson apácaruhában nemi szervét mutogató alakot idézett fel.

A Homérosz Egyesület egykori társszervezője saját bevallása szerint 6-7 éve már kivonult a melegrendezvényekből. „Jöttek a fiatalok, aztán a még fiatalabbak, és egyre türelmetlenebbek, pedig nekünk is toleránsabbaknak kéne lennünk” – mondta Terry Black, aki szerint az örökbefogadás követelése is felesleges. „Két fogadott gyerekem van, miről beszélünk? Egy meleg pár nem fogadhat örökbe, de külön-külön megtehetik, senki nem veszi el tőlük. Sokáig tartott, de én is megvívtam a magam harcát” – adta meg a receptet Terry Black. Szerinte sokkal nagyobb baj az, hogy ma Magyarországon 14 évre csökkentették a nemi érintkezés alsó korhatárát, „törvényesítve a pedofíliát”.

Fakjúputyin

Távozáskor többeket igazoltattak a rendőrök, többek között azt a fiatalembert, aki egy papírtálcára festett Fuck you Putin feliratot emelt a magasba, majd ugyanezt a diplomáciai képviselet bejárata elé írta fel krétával. „Bezzeg akik cirill betűket írtak, azokat nem igazoltatták, biztos, mert nem tudják elolvasni” – méltatlankodott, miközben átlépett a színes orosz szöveg felett. A követségről nem jött ki senki, így senki sem olvashatta el a tüntetők üzenetét: „Kisebbség vagyunk, nem pedig bűnözők.”