A gyerekek megkezdhették jövőbe mutató tanulmányaikat

2013.09.04. 13:57 Módosítva: 2013.09.04. 15:13

Egyik tanév sem indul zökkenők nélkül, de a mostani a sok átalakítás miatt elég zavarosra sikerült néhány helyen – derül ki az Indexhez érkezett levelekből.

Van olyan iskola, ahol a gyerekek még nem kaptak órarendet. Egy szülő azt írta, náluk csak azt mondták, hogy majd lesz olyan tanító, aki délután lesz a gyerekekkel, de őt egyelőre nem tudták bemutatni. Egy másik budapesti iskolában a délutáni tanítónőt úgy mutatták be, hogy majd ő fogja tartani az énekórákat, mire ő visszakérdezett, hogy tényleg? Az iskolában az ötödikeseket ki kellett rakni a zeneiskola épületébe, mert idén három első osztályt indítottak, és az ő termüket most az elsősök használják.

Van vagy nincs? Írjon!

Van tankönyv vagy nincs? Ha van, az van-e, amit rendeltek? Van-e tornaterem? Van-e órarend? Van-e tanár? Van-e igazgató? Vagy a gyereke iskolájában minden rendben volt? Írja meg nekünk!

Ezeket a problémákat a legtöbb helyen nem az igazgatók vagy a tantestületek tehetetlensége okozza, hanem a január eleje óta bevezetett központi irányítás. Az iskolákra sok új feladatot rónak a jogszabályok, amelyeket ráadásul még az utolsó pillanatban is módosítottak, a feltételek azonban nincsenek meg ezek végrehajtásához. A többletfeladatokhoz csak korlátozottan lehet felvenni újabb pedagógusokat vagy kisegítő alkalmazottakat, ezt a feladatot a meglévő tanári állománnyal kell megoldani. Közel száz iskolában még nincs kinevezett igazgató, a folyamatos változások miatt az iskolák csak késve tudták elkészíteni a tantárgyfelosztást, pedig ez határozza meg melyik tanár mikor és hol tart órát a gyerekeknek.

A tankönyvek kiszállításáról már többször írtunk. Hétfőn a Könyvtárellátó (Kello) vezetője azt mondta, minden könyvet határidőre kiszállítottak. Lehet, hogy a tankönyvcsomagok megérkeztek, más kérdés, hogy azokat hogyan állították össze. Több helyen előfordult, hogy a tankönyvcsomagok mellé tett könyvjegyzéken szerepelnek a szükséges könyvek, de a csomagban más van. Vagy fordítva: más van a csomagban, mint, amit rendeltek, de a csomagjegyzék egyezik a csomagban talált címekkel.

„Nyolcosztályos gimnáziumunkba az 5. és a 9. évfolyam tankönyvcsomagja a mai napra sem érkezett meg. Egyelőre a pedagógusok sem tudják, mikor várható, talán a héten, talán nem. Nem gond, így legalább új értelmet nyerhetett a könyv nélkül tudni a leckét formula” – írta a tanévnyitó napján egy szülő.

Azok sem örülhettek, akik megkapták a tankönyveket. Az egyik levélírónk arról számolt be, hogy öccse könyvei ugyan hiánytalanul megérkeztek, de a kiadványok a csomagolás vagy a szállítás közben meggyűrődtek. „A tankönyvcsomag áttekintő lapja salátaként érkezett meg, a sarka le is szakadt.”

Mint írta, az ő középiskolás könyveivel a szokásos történt: „végzős évemhez rendelt 6 darab könyvből 5 db érkezett meg, egy irodalom könyv nem.” A levélíró egyik iskolatársa nyári diákmunkáját a könyvek terjesztését végző Könyvtárellátónál töltötte. „Miközben rendezte a könyveket, hatalmas réteg kosszal is találkozott, előre figyelmeztetett, hogy ne lepődjünk meg, ha fekete csíkok vannak a tankönyv lapjain.”

Az iskolakezdés napján szinte égtek a telefonok a legnagyobb hazai könyvesbolt-hálózat egyik budapesti boltjában – írta egy másik levélírónk. Egymást követték az ideges szülők, mert nem volt meg a szükséges tankönyv. Volt olyan szülő, aki azt mondta, hogy a tanárnője azt mondta, megpróbálják ők beszerezni utólag a könyveket, de az anyuka inkább elment a boltba egy A4-es listával, mert nem akart pluszterhet róni a tanárokra, mondván, így is káosz van az iskolában. Az már csak mellékes, hogy a könyvek egy részét olyan kiadók adják ki, amiknek a kiadványait évek óta nem lehet kapni a bolthálózatban.

Arany Tamás, a Kello igazgatója hétfőn az iskolákra próbálta hárítani a felelősséget mondván „sok olyan eset volt, hogy az iskola nem tájékoztatta a szülőket”, és „volt olyan iskola, ahol nem a megfelelő rendeléseket adták le”. Egy levélírónk szerint ez egyértelműen süketelés, hiszen „ha van egy lista a megrendelt és kiszállított könyvekről (benne, a lefóliázott csomagban), majd mindkét gyerekemnek hiányzik két-két könyve, és ez a két-két könyv az összes osztálytársuknak is hiányzik”, akkor valami nincs rendben.

Szerencsére van pozitív vélemény is:

Galgahévízen az általános iskola minden tanulója időben megkapta az összes tankönyvét, munkafüzetét. Azoktól akik időben befizették – legnagyobb meglepetésünkre – még a befizetést igazoló szelvényt sem kérték. Minden gördülékenyen zajlott. Szeptember 1-én este 18:00-kor, a tanévnyitó elején közösen elénekeltük a HIMNUSZT. A kis elsősök műsora szívet melengető volt. Az igazgató nő szavai felemelőek. A gyönyörű műsorok végén a SZÓZAT hangjaival szívünkben tértünk haza otthonainkba. Szeptember 2-án gyermekeink megkezdték jövőbe mutató tanulmányaikat. Gondolom a központban figyelembe vették azt, hogy ez egy nagy többséggel FIDESZRE szavazó falu volt mindig is. És az is marad!!!