Bohózatba forduló igazgatóparádé Almádiban

2013.09.04. 15:17
Egy éven belül három pályázatot írt ki az állam a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium igazgatói posztjára, és egyszer sem a tantestület, valamint a szülők által támogatott jelentkező kapta meg az állást. Kedden érvénytelenítették a harmadik pályázatot, amelyen a tantestület egyik PhD-s tagja 95 százalékos támogatottsággal egyedüliként indult, így megnyílt az út a negyedik kísérlet előtt, de addig is az alig egy hónapja odahelyezett, majd hirtelen igazgatóhelyettessé előléptetett KLIK-bizalmas vezetheti az intézményt.

Az iskola hosszú évek alatt megszerzett tekintélyének és a szülők bizalmának elvesztésétől tartanak a balatonalmádi Magyar–Angol Kéttannyelvű Gimnáziumban, miután kedden kiderült, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) harmadszor is megakadályozta, hogy a tantestületben népszerű helyi tanerő legyen az iskola vezetője.

A KLIK kedden emailben értesítette a tanárok, szülők, diákok és még a helyi önkormányzat által is elfogadott, megszavazott új igazgatójelöltet, hogy érvénytelennek tekinti a legutóbbi pályázatot. Az újabb fiaskóról a nol.hu számolt be először.

Az Index információi szerint a gimnázium PhD-vel is rendelkező tanára 95 százalékos támogatottságot tudhatott maga mögött, és egyedüliként indult a posztért.

Az igazgatói szék Gránásiné Bácsi Tünde lemondása miatt üresedett meg. Bácsi Tünde regnálása idején került be az iskola az országos hírekbe, miután kiderült, hogy kikérdezték és regisztrálták a diákok álláspontját az év eleji diáktüntetésekkel kapcsolatban. Bácsi Tünde Almádiból a pápai református gimnázium élére került.

Az iskola hányattatásai 2012 januárjában kezdődtek, amikor mint megyei fenntartású intézmény állami fennhatóság alá került. Akkor váltották le két és fél éves ténykedés után a helyi, a városban egyébként fideszes kötődésűnek tartott intézményvezetőt, és írtak ki új pályázatot 2012 márciusára. A posztra ketten jelentkeztek, a régi igazgató, aki csak 40 százalékos támogatást kapott a tantestülettől és az alkalmazottaktól, valamint egy tanár, aki korábban igazgatóhelyettes is volt. Ő 70 százalékot kapott, a pályáztatást viszont eredménytelennek nyilvánították, és fél éven át az akkori igazgató-helyettesnek kellett vezette a gimnáziumot.

A második pályázatot 2012 júniusában indították. Érdekes módon nem szerepelt a jelentkezési feltételek között az angol nyelvtudás. Ekkor négy pályázat érkezett. A támogatottsági rangsort az előzőleg is pályázó tanár vezette, aki mögé már több mint 80 százalék sorakozott, és egyedül ő bírta a szülői szervezet és a diákönkormányzat támogatását is. A másik három jelentkező – egy siófoki tanárnő, egy devecseri, politikailag támogatott tornatanár, valamint az előzőleg egy magán-szakmunkásképzőt vezető Bácsi Tünde – gyakorlatilag nulla támogatottsággal vágott neki a versenynek. A döntés mégis Bácsi Tündének kedvezett.

Az intézményben komolyan reménykedtek abban, hogy botrányok után csend lesz, és a túlnyomó többség által megfelelő jelöltnek tartott kolléga kapja meg az állást, ám a KLIK-nél másképp döntöttek. Az évnyitót már az augusztus 22-én kinevezett, vezetői gyakorlattal nem rendelkező igazgatóhelyettes tartotta. Az új tanárnő Simontornyáról érkezett a gimnáziumba, és állítólag soha nem tanított angolul szaktárgyat. Viszont nem kedveli a médiafigyelmet, mert a tantestületi nyitóértekezleten kijelentette: ha tovább folyik az iskola körüli felhajtás a tankerület „keményebb eszközökhöz folyamodik”.

A gimnáziumban munkatársa volt egyébként évekkel ezelőtt a KLIK legfőbb vezetője, Marekné Pintér Aranka is. Ő saját visszaemlékezése szerint 14 pályázó közül 28 évesen nyerte el a kollégiumi igazgatói címet. Kilenc évig dolgozott a balatonalmádi iskolában, ahol magyart is tanított, és később megbízott igazgató is lett. Az Index információ szerint a kollégium üzemeltetése körüli viták miatt kellett aztán távoznia az intézményből.