Kiemelt egyetem lett a Moholy-Nagy és az Andrássy is

2013.09.05. 11:59 Módosítva: 2013.09.05. 12:05

A kormány döntése alapján az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet kiemelt felsőoktatási intézménnyé nyilvánították, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kiemelt intézmények a kiválóság, a minőség és a tehetség kiemelt támogatásával válhatnak versenyképesebbé. A kormány "a nemzet szellemi és gazdasági értékeinek megteremtésében, megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi, hallgatói, oktatói és kutatói teljesítményeket" ismeri el ezzel.

Olyan intézmények kaphatják meg a címet és az ezzel járó magasabb állami támogatást, amelyek több tudományterületen tudnak felmutatni meghatározó képzési és kutatási eredményeket, és amelyek nagy számú külföldi hallgatót is fogadnak. Az erről szóló jogszabály külön megemlíti a kiemelkedő nemzetközi szerepet betöltő művészeti intézményeket és a nemzetközi szerződés alapján alapított felsőoktatási intézményeket, mint amilyen a Moholy-Nagy és az Andrássy.

Korábban kiemelt felsőoktatási intézmény státuszt kapott a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is.