Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Százakat költöztettek ki gázszivárgás miatt

2013.09.05. 22:47

Egy időben Székesfehérvár több városrészéből jeleztek erős gázszagot csütörtök este, egy Seregélyesi úti társasházból a gázkoncentráció-mérés idejére 160 lakót költöztettek ki - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A gázszolgáltató szerint nincsen valódi gázszivárgás, csak a földgáz szagosítására használt merkaptán koncentrációja emelkedett meg jelentősen a rendszerben.

Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint az első bejelentés a Várkörútról érkezett, majd a Koppány utcából, a Széchenyi útról és a Köfém-lakótelepről is hasonló jelzések jöttek.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a Várkörúton és a Koppány utcában is mérték a gázkoncentrációt, de földgázszivárgást nem mutattak ki.
Egy óra elteltével a Seregélyesi úti társasházba is visszatérhettek a lakók.

A gázszolgáltató E.ON szóvivője, Egyházi Nikoletta elmondta, hogy a nap folyamán a Földgázszállító Zrt. megváltoztatta a betáplálási irányt, emiatt a merkaptán nevű szagosító anyag koncentrációja jelentősen megnőtt a rendszerben. A csatlakozási pontoknál, ahol tömítetlenség előfordulhat, nagyon erős gázszagot lehet érezni - tette hozzá. Elmondta, hogy nincs valódi gázszivárgás Székesfehérváron, mint ahogy nem volt délután Dunaújvárosban sem. Utóbbi helyről 27, míg a megyeszékhelyről eddig 44 lakossági bejelentést kaptak.

A szóvivő jelezte, hogy a vezeték mentén minden településen előfordulhat hasonló jelenség, az éjszaka folyamán pedig Veszprémet is eléri a merkaptán. Hozzátette: megerősített szolgálatot tartanak fenn az érintett körzetekben, hogy a lakossági jelzések után mindenütt ellenőrizni tudják a vezetékeket.