Jól kezelték-e a leukémiás kislányt?

2013.09.05. 12:21
Jobban van, továbbra is Pesten gyógyul Fanni, a leukémiás kislány, akit két hete mentőhelikopterrel kellett Szombathelyről Budapestre szállítani. A szombathelyi kórház állítja: orvosai szabályosan jártak el, sem pénz, sem orvoshiány nincsen náluk, Dr. Szabó András főigazgató terveire viszont nem reagáltak.

Jobban van Fanni, a leukémiás kislány, akit két hete mentőhelikopterrel kellett Szombathelyről Budapestre szállítani. Hétvégén egy napra haza is engedték, azóta pedig már átesett az első budapesti csontvelő-mintavételen, és port-a-cath-ot is kapott, vagyis mostantól nem kell újra és újra megszúrniuk a nővéreknek, amikor bekötik neki a kemoterápiát. „Fanni egyre jobban érzi magát, és itt én is biztonságban érzem magam" – mondta Betti, az anya, a Tűzoltói utcai kórházban csütörtökön.

Fanninál, az addig teljesen egészségesnek hitt kislánynál körülbelül másfél hónappal ezelőtt diagnosztizálták a fehérvérűséget. A mosonmagyaróvári családot azonnal Szombathelyre küldték kezelésre. Néhány héttel azután azonban, hogy megkezdték a kemoterápiát, valószínűleg a kezelés mellékhatásaként a kislány veséi váratlanul leálltak. Ez éppen az augusztus 20-i hosszú hétvégén történt, amikor a gyermek hemato-onkológiai osztály két vezető szakorvosa szabadságon volt.

„Szombathelyen, a hosszú hétvége alatt nem tudták megmondani, hogy Fanni miért nem tud pisilni” – írtuk korábbi cikkünkben. Úgy tudjuk, az osztályvezetővel az ügyeletesek telefonon tartották a kapcsolatot, nefrológus nem járt a gyereknél, és végül, két nap után, a szintén szabadságon lévő Masát Péter döntött arról, hogy a gyereket rövid időn belül Budapestre kell szállítani helikopterrel.

A szombathelyi Markusovszky Kórház szerint viszont az osztályon az orvosok azonnal felmérték, hogy mi volt a vesék leállásának az oka, és azonnal megkezdték a szükséges kezelést. Miután Fannit Budapestre szállították, a SOTE Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján ugyanazt a kezelést folytatták a szakorvosok, mint amit szombathelyi kollégáik elkezdtek. Nagy Lajos, a szombathelyi főigazgató szerint csak azért kellett áthelyezni Fannit, mert felmerült az „esetleges dialízis szükségessége, és ilyenkor a szabályok szerint a beteg áthelyezése az erre specializált központba kötelező”. Több mint két nap után Fanni veseműködése Budapesten egy óra alatt helyreállt, dialízisre nem volt szükség.

Jelenleg nem elérhető

„Ez a probléma, ha egy centrum nem tud szakorvost biztosítani a nap 24 órájában és hosszabb ünnepek alatt, ahogy például Szombathelyen olyanok kezelték a beteget, akik nem tudhatták, hogy miért állt le a vese működése a kemoterápia alatt” – idéztük korábban Szabó Andrást, a Tűzoltó utcai gyermekklinika vezetőjét. A szombathelyi kórház nyilatkozatában Nagy Lajos ezzel kapcsolatban ismét leszögezte, hogy a „szakorvosok az idézett állítással szemben a veseműködés leállásának okát feltárták, és a beteg javára a szakma szabályai szerint megkezdték a szükséges kezelést”. Hozzátették, az osztályon folyamatos, 24 órás szakorvosi ellátás van, az osztályon fekvő betegeket minden esetben kellő számú és végzettségű szakorvos látja el. Szerintük ez Fanni esetében is így történt.

A szombathelyi kórház az Index információival ellentétben azt közölte: „a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Oncohaematológiai Részlegén két hemato-onkológus szakorvos dolgozik, több nővérnek szakirányú képesítése van, vagyis haematologus asszisztensek. A haematológusokat több szakorvos segíti: nefrológus, neurológus, kardiolgógus, pulmonológus, endokrinológus, gastroenterológus, diabetológus, gyermeksebész, gyermeknőgyógyász, gyermekbőrgyógyász, valamint dietetikus és gyógytornász. Az osztályon dolgozó 16 szakorvosnak 32 szakvizsgája van. További öt fő specialista részmunkaidőben áll rendelkezésünkre.”

Ha a kórház állítja, hogy fel van készülve minden helyzetre, miért nem látta a gyereket nefrológus a kritikus napokban? – kérdezik a szülők. Lehet, hogy kötelességük volt felszállítani Fannit, de a helikopter és a dialízis már önmagában is egy kétnapos krízis csúcsa volt, mondták Bettiék.

Feltöltés alatt

A kórház Szabó professzor véleményére is reagált, miszerint „a kezelési központokat húsz éve alapították, azóta viszont több helyről eltűntek az orvosok, a kezelés színvonala ezeken a helyeken ma már jóval alacsonyabb". Szabó szerint Budapest és Debrecen még mindig felkészült centrumok, de a többi hasonló osztály „csak vergődik".

„A Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznak a gyermek-onkohematológiai finanszírozásával kapcsolatban anyagi problémája nem merült fel, finanszírozása és gazdálkodása eredményeképpen a szakmai ellátás kiegyensúlyozott, a betegek gyógyítására kellő számú orvos és egyéb szakember áll rendelkezésre" – írta Nagy Lajos. Ezzel ellentétben az MGYGYT oldalán korábban saját maguk írták: „terveinkben szerepel a jobb műszerpark kiépítése a kórháztól független internet kapcsolat létrehozása, de legfontosabbnak a személyi feltételek javítását tartjuk (nővér és asszisztensi létszám emelése)."

Nincs kapcsolat

Ahogy eredetileg is terveztük, szerettük volna egy külön cikkben bemutatni a szombathelyi kórház helyzetét. Megkérdezni Nagy Lajost, hogyan lehet, hogy más intézményekkel ellentétben ott nincsenek gazdálkodási problémák, illetve orvoshiánnyal sem küzdenek. Megkérdeztük, milyen teljesítményre van lehetősége egy szakápolónak abban az esetben, ha párhuzamosan az ambulancián is el kell látniuk a feladatokat? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha nincsenek anyagi gondjaik, akkor miért nem altatásban végzik a csontvelő-mintavételt? És miért állítja a bohócdoktor, hogy pénzhiány miatt hagyta ott az intézményt? Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mi a szombathelyi kórház véleménye Szabó András koncepciójáról, miszerint sok kis vergődő centrum helyett inkább két nagy, jól felszerelt gyermek hemato-onkológiai osztályra lenne szüksége az országnak.

A kórház először elállt a válaszadástól, majd Nagy Lajos annyit közölt: feltett kérdéseink egy része nem kapcsolódik Fanni ügyéhez, és nem alkalmas arra, hogy a kórház véleményét „megfelelően magába foglaló cikk" jelenjen meg, „így a kérdéseket ebben a formában megválaszolni nem kívánja".