Így aszfaltoznak Oroszországban

2013.09.06. 14:55

A kátyútlanítás az elnöki vizit előtt mindig komoly feladat elé állítja az orosz csinovnyikokat, hiszen az ország – olajvagyon ide, gázvagyon oda – nem a kiváló útjairól híres. Semmit sem veszített erejéből az az évszázados, hol Gogolnak, hol más orosz írónak tulajdonított mondás, miszerint Oroszország két bajtól szenved: az utaktól és az ostobáktól.

Kirov megyében négy évvel ezelőtt mindkettőből sikerült bizonyítékot szolgáltatni: a megye kormányzója – aki egyébként Dmitrij Medvegyev elnök megbízása kedvéért az egykori ellenzéki liberális párt (SZPSZ) vezetői posztját hagyta ott – radikális módját választotta a gördülékeny átkelés biztosításának. A városba látogató Dmitrij Medvegyev konvojának át kellett haladnia egy vasúti kereszteződésen, ami kellemetlen zötykölődést okozhatott volna az autókban ülőknek. Nyikita Belih kormányzó ezért úgy döntött, leaszfaltozza a kérdéses átkelőt a látogatás idejére.

Másnap aztán feltörték az aszfaltot, így visszatérhetett minden a régi kerékvágásba.

Így aszfaltoznak Oroszországban

Medvegyev azonban elnökként is csak a második ember volt Vlagyimir Putyin mögött. Ezt jelzi az is, hogy míg az „átmeneti elnök" csupán leaszfaltozott vasúti átjárót kapott, addig az előtte és utána következő Putyin 20 kilométeres utat kapott hegyekbe vájva az Altaj hegységben. A térképeken sem jelölt út egy néhány éve felépített elnöki rezidenciához vezet, a mongol–kínai–orosz határ közelében.