Lázár tiszta lapot ígér a településeknek

2013.09.06. 13:19

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint januártól a kormány átvállalná az összes település adósságát, írja a Vásárhely24. Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén közölte, hogy erről még szeptemberben tárgyalnak.

Orbán Viktor több tárcától, többek között a Miniszterelnöki Hivataltól és a gazdasági minisztériumtól jelentést kér arról, milyen feltételekkel hajható végre az újabb adósságátvállalás.

A tervek között szerepel, hogy a megyei jogú városok 10-10 milliárd forintot kapnának, melyből csak gazdaságfejlesztésre költhetnek a helyi cégeket, vállalkozásokat segítve. „Így szökőkút ebből nem épülhetne” – fogalmazott az államtitkár. Lázár János komoly csatára számít.

Az önkormányzati adósságkonszolidációról szóló jogszabály meghagyta a lehetőséget a helyhatóságoknak arra, hogy tartozásaikat felajánlhassák az államnak 7 százalékos különteher megfizetése fejében. Korábban arról volt szó, hogy olyan törvénymódosítást fogadnának el, amely szerint újabb önkormányzati adósságátvállalásra csak akkor kerülhet sor, ha a 7 százalékos külön terhet kizárólag a bank fizeti meg.

Az ötezernél kisebb lélekszámú települések adósságának átvállalása már tavaly megtörtént, míg az ennél nagyobb településeknél a mintegy 500 darab, 250 millió forint alatti tartozásállományú ügylet konszolidációja azonban a hírek szerint bajba került.