Vácon megállították az MSZP-t

2013.09.08. 18:58 Módosítva: 2013.09.08. 22:28

Megszakadt a szocialisták sorozata. Kovács Ágnes, a fideszes jelölt nyerte az időközi választást a kettes választókerületben.

Az MTI-n közölt hivatalos eredmények szerint a város 2-es számú egyéni választókerületében Kovács Ágnes 384, az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Terényi Attila 315, a Jobbik jelöltjeként induló Homokiné Garancz Henrietta 55 szavazatot kapott. A három független jelölt közül Zsoldos Mihályra nyolcvanegyen, Kiss Istvánra harmincan, Oberkamp Péterre húszan szavaztak. A választáson a 2909 szavazásra jogosult 30,4 százaléka vett részt.

01
Kovács ÁgnesFotó: Barakonyi Szabolcs

Az elmúlt hetekben váratlanul fideszes vereségeket hoztak az időközi választások. Augusztus 11-én Nyírbátorban nyert a baloldal támogatását élvező független jelölt, múlt hét vasárnap pedig Szigetszentmiklóson győzött a baloldali ellenzék közös, MSZP, Együtt 2014 és DK által támogatott jelöltje. Most vasárnap Vácon a kettes választókerületben tartottak időközi képviselő-választást, miután május végén meghalt Csuka István, a 2010-es fideszes győztes.

A Fidesz és a KDNP három évvel ezelőtt külön indult a városban, azóta kibékültek a szemben álló felek, így most Kovács Ágnes könyvelőt mindkét jobboldali kormánypárt támogatta. Kovács az előzetes eredmények alapján 383 szavazatot kapott.

A választásnak ő volt az esélyese, miután a kétezres években mindig a Fideszé lett a váci második választókerület, amihez a belváros nagyobbik része is tartozik.

Legfőbb ellenfele Terényi Attila, az MSZP és a DK nyugalmazott rendőr jelöltje volt. Az Együtt 2014 itt – Szigetszentmiklóssal ellentétben – azért nem támogatta Terényit, mert nincs helyi alapszervezetük.

A 15 tagú váci képviselő-testület jobboldali többségét egy mostani ellenzéki győzelem sem veszélyeztette volna: hat fideszes, két KDNP-s, három szocialista, egy jobbikos és két független képviselő mellé csatlakozik a fideszes győztes.

Bővebben itt olvashat a váci időközi választásról>>>

Tóth István nyert Szalaszenden

Tóth István lett Szalaszend új polgármestere a vasárnap megtartott időközi választáson. A lemondás miatt megüresedett polgármesteri posztért három független jelölt indult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A választási névjegyzékben szereplő 834 szalaszendi közül 469-en szavaztak. Tóth István 181, Verpecz István 159, míg Schubert László 124 voksot kapott, öt szavazat érvénytelen volt. (MTI)