Módosítják az alaptörvény módosítását

2013.09.08. 17:39 Módosítva: 2013.09.08. 17:47

Az országgyűlés hétfő délután egykor kezdődő ülésén kinevezik a médiatanács élére Karas Mónikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét. A médiatörvény szerint a hatóság és annak médiatanácsa élén ugyanaz a személy áll. A médiatanács elnökének megválasztásához kétharmados többség kell. Mivel ez várhatóan meglesz, Karas Mónika le is teszi az esküt. A médiatanács feladata a törvény végrehajtásának ellenőrzése, a frekvenciapályázatok lebonyolítása, illetve állásfoglalások és javaslatok kidolgozása.

A Magyar Nemzet és a Hír TV korábbi jogászát augusztus 19-én a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök nevezte ki kilenc évre az NMHH vezetőjévé, miután elődje, Szalai Annamária április 12-én elhunyt. A tanács Szalai Annamária halála óta működött elnök nélkül.

Hétfőn a képviselők megtárgyalják az ötödik alkotmánymódosítást, pontosabban a módosítás módosítását. A kormány ugyanis augusztus végén kibővített formában újra benyújtotta a júniusban már beterjesztett törvényjavaslatot. Erre a Velencei Bizottság jelentése, valamint a Tavares-jelentésben megfogalmazott kritikák miatt volt szükség.

A javaslat két fontos újdonságot tartalmaz. Nemcsak a közszolgálati  elektronikus média, hanem valamennyi szolgáltató közölhet politikai hirdetéseket, azonban azokért nem lehet pénzt kérni. A másik fontos változás, hogy a  vallási közösségek nyáron, az egyházügyi törvény módosításával bevezetett új felosztása az Alaptörvényben is megjelenik. Jogilag valamennyi vallási közösség egyháznak minősül, és a „bevett egyházak” lesznek azok, amelyekkel az Országgyűlés döntése alapján az állam együttműködhet, azaz adózási és egyéb privilégiumokat, kedvezményeket nyújthat nekik.

Az ötödik módosítás emellett alaptörvényi szintre emeli az Országos Bírói Tanácsot mint az Országos Bírói Hivatal (OBH) felügyeleti szervét. A korábban ismert fontosabb változásokhoz nem nyúl a kormány. Megszűnik az OBH elnökének peráthelyezési jogköre, valamint a külföldi bíróságok, fórumok döntései miatt itthon kivethető különadó alkotmányos lehetősége. A Magyar Nemzeti Bankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a korábbi terv szerint összevonják.

A napirenden szerepel a temetőkről szóló törvény záróvitája és zárószavazása is. A javaslat bevezeti a szociális, azaz az ingyenes temetést. A temető ingyen ad sírhelyet, a temetési kellékeket az állam adja, de a sírásást vagy a halott előkészítését a hozzátartozó, esetleg a kórház végzi. Az Index korábban tesztelte: egyáltalán nem egyszerű dolog sem a sírásás, sem a koporsó sírba engedése.