Nyomozás lett Buli Lali sztorijából

2013.09.09. 08:15
Információink szerint zsarolás miatt nyomozás indult egy feljelentés alapján, amely szerint egy alvállalkozó folyamatosan többmilliós kenőpénzt fizetett vissza különböző megbízásokért a Főtáv volt vezérigazgatójának és öccsének. A történetet tavaly írtuk meg az egyik szereplő elmondása alapján, fiktív szereplőkkel.

„2008 végén, némi előmunka után benn is voltunk a generálkivitelező Dőlalé Kft. alatt. Ekkortól kaptunk megbízást egy gigafelújítási projekt bontási munkáira. Több száz helyiség volt a csomagban. Számításaim szerint összességében nettó 70 millióból kijött volna a meló a tisztes haszonnal együtt, de nettó 430 millió forintos vállalási árról írtunk alá szerződést. Ebből 360 millió (azaz a jutányos 70 millió feletti rész) visszament Buli Lalinak és Buli Vilinek.

A pénz visszajuttatásához meg kellett ismernünk Dagi Ali arab vállalkozót. Ő volt egyébként a felújítandó helyiségek műszaki beszállítója, valamint kapcsolattartó szerepet töltött be a különböző szintek között. Dagi Ali az első tárgyaláson megmondta: a nettó megbízási díj 12 százalékát vissza kell adni, emellett százmilliót meg kell mosni. A 12 százalék volt a „hivatalos ár”, ezt mindenkinek, a milliárdos projektben részt vevő összes alvállalkozónak le kellett adni, kétmilliónként összegumizva. Az átvevő mindig Dagi Ali vagy Buli Lali volt” – írtuk tavaly egy cikkben. A történetben akkor nyomozati iratok vagy egyéb bizonyítékok hiányában fiktív szereplők és cégnevek szerepeltek.

Információink szerint a BRFK zsarolás gyanújával nemrég nyomozást indított az ügyben. A tanúvallomások szerint K. Lajos, a Főtáv volt vezérigazgatója öccsén keresztül munkát juttatott egy tanú cégének a több százmilliós hőközpont-felújításoknál. A 433 millió forintos (plusz áfa) megbízási díj túl volt árazva, és a munkáért kenőpénzt kellett fizetni.

A tanúnak ezen felül 35 millió forintjába kerültek a megbízások, amit különböző módon csikartak ki tőle. A férfi azért csak három év múlva tett feljelentést, mert most jutott el oda, hogy nem érdekli már a testvérpár és a fenyegetőzéseik, és szeretné, hogy kiderüljön az igazság.

Csalás és hűtlen kezelés miatt már vádat emeltek

K. Lajos és hét társa ellen csalás és hűtlen kezelés miatt tavaly decemberben már vádat emelt az ügyészség egy másik büntetőügyben. A vádirat lényege szerint K. Lajos vádlott a tagok megtévesztésével rábírta a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy adja hozzájárulását a sem közületi hőszolgáltatási tevékenység kifejtésére engedéllyel, sem pedig a csepeli „R.” lakópark mint társasház irányában érvényes hőszolgáltatási szerződéssel nem rendelkező, K. György vádlott által vezetett Csepeli Hőszolgáltató Kft. megvásárlásához.

A jóváhagyás alapján a Főtáv Zrt. – K. Lajos vádlott által aláírt szerződéssel – 2008. március 13. napján 180 millió forintért megvásárolta a nevezett kft.-t, amelynek azonban sem anyagi lehetősége, sem technikai tudása nem volt a társasház fűtési rendszerének kiépítésére.

A szerződés megkötésével a felek célja az volt, hogy anyagi fedezetet nyújtsanak a Gy. Zoltán vádlott által vezetett Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. részére a fenti lakópark kivitelezési munkálatainak befejezésére, melyet likviditási problémái miatt a zrt. a vállalt határidőben és műszaki tartalommal nem tudott átadni. K. Lajos fenti cselekményével – Gy. Zoltán és K. György segítésével – ténylegesen 120 millió forint kárt okozott a Főtáv Zrt.-nek.