Gyurcsány: politikai harakirit követeltek tőlem

2013.09.10. 16:23 Módosítva: 2013.09.10. 17:23
A fél kezét odaadná az összefogásért Gyurcsány, de önfeladásra nem hajlandó. A szocialisták szerinte azt akarják, hogy mondjanak le saját programjuk képviseletéről, ráadásul a DK szinte összes vezető arcára is nemet mondtak. Bár a Demokratikus Koalíció egyedül vág neki a kampánynak, de Gyurcsány szerint akár az utolsó pillanatban is megegyezhetnek az MSZP-vel.

„Tartsuk nyitva az ajtót, az utolsó pillanatban is meg lehet állapodni″ – válaszolta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kérdésünkre, hogy az MSZP-vel folytatott tárgyalások megszakadása után kizárja-e egy későbbi megállapodás lehetőségét. A DK elnöke azt mondta, a keddi tárgyaláson csak példaként említette a szocialistáknak, hogy február-márciusban is visszatérhetnek az összefogás kérdésére.

Nem lesz Gyurcsány-Schmuck-Fodor-összefogás

Az MSZP múlt pénteken Schmuck Andor Szocdemjeivel, most kedden pedig Gyurcsány 
Ferenc DK-ja mellett Fodor Gábor liberális pártjával is tárgyalt, ám egyik egyeztetés sem vezetett eredményre. A DK elnöke az Index kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e a másik két kikosarazott kispárttal való összefogást, elmondta, hogy mivel Schmuck Andorék ragaszkodnak 15 pontos programjukhoz, melyek között több olyan is szerepel, melyeket „felelős kormány nem vállalhat fel″, ezért ezt nem tartja reálisnak.

„Fodorral informális megbeszélés volt, ma is, múlt héten is beszéltünk, formális egyeztetésre viszont nem került sor" – mondta Gyurcsány. Szerinte „érdemes futni egy kört″ és le lehet ülni tárgyalni a volt SZDSZ-elnök új liberális pártjával is, de állítása szerint egyikük sem gondolkozott még ebben a lehetőségben.

Fél kéz igen, politikai harakiri nem

„Összefogáspárti vagyok. Ha külön indulunk, nyilván kisebbek az esélyeink, ezért is voltam például kritikus az MSZP-Együtt 2014-megállapodással. De az önfeladás túl van a végső határon, amíg elmehet az ember, tőlem pedig ma politikai harakirit követeltek. Az összefogásért az ember a fél kezét odaadja, de a harakiri túl van a vállalhatón″ – reagált Gyurcsány arra a felvetésre, hogy - mint ahogy az a baloldali sajtóban is téma volt az elmúlt napokban – a DK önálló indulása rontja a kormányváltás esélyét. „Egy politikust a saját szakmája lényegétől fosztanának meg. Tőlünk azt kérték, hogy ne a saját politikánkat, hanem az MSZP-Együtt 2014 programját képviseljük″ – tette hozzá.

Gyurcsány szerint a szocialisták a mai tárgyaláson még a korábbi ajánlatukból is visszavettek, amikor 3 helyett 2 listás befutó helyet ajánlottak neki. Bár a sajtón keresztül és informális csatornákon régóta jelezték az MSZP-ből, hogy személyét sem közös listán, sem a szocialisták által támogatott egyéni képviselőjelöltként nem tudják elképzelni, Gyurcsány szerint a mai tárgyaláson mondták ezt ki először tárgyalópartnerei.

Rajta kívül a szocialisták a DK több vezető politikusa, Varju Lászlóval, Vadai Ágnessel és Molnár Csabával szemben is elutasításukat fejezték ki. Gyurcsány szerint Varjuról például azt mondták, csak azért nem indult ellene etikai eljárás az MSZP-ben, mert kilépett a pártból. Gyurcsány szerint az ellenérzések oka az, hogy olyan sérelmek maradtak a pártszakadás után a szocialistákban, melyek máig hatnak.

Gyurcsány harcra hív

"Ezen a hétvégén, szeptember 14-én, szombaton évadnyitó politikai gyűlést tartunk a Szabadság-hídon. Összejövünk, hogy megmutassuk, milyen ereje van a demokratikus ellenzéknek, a demokratikus kolííciónak, hogy megmutassuk, készen állunk a harcra" - mondja Gyurcsány legfrissebb Facebook-videójában, melyet pár órával a sikertelen MSZP-DK tárgyalások után tett közzé.

Gyurcsány Ferenc videója

Nem fél a dezertálástól

A Demokratikus Koalíciót megalakulása óta soha nem mérték a közvélemény-kutatók a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-os küszöb fölött, Gyurcsány Ferenc ennek ellenére bízik pártja erejében, ezt pedig „benyomásokra és tényekre egyaránt″ alapozza. Utóbbiakra az időközi választások eredményét hozta fel: állítása szerint azokon a helyeken, ahol a DK eddig önállóan indult, 10-20 százaléknál nem kaptak kevesebb szavazatot.

Ezen kívül nem sokkal a DK plakátkampánya után egy telefonos kampányt is folytattak, melynek során 550 ezer háztartást hívtak fel vezetékes telefonon Gyurcsány Ferenc hangjával, ismertetve a párt elképzeléseit. Azok aránya, akik utóbbiakkal egyetértettek, illetve a személyes adataik kezeléséhez is hozzájárultak - ami Gyurcsány szerint emiatt bőven többet jelent, mint egyszerű pártszimpátiát - a kampány minden napja során 13-14,5% között volt. Gyurcsány szerint ez bőven bizakodásra ad okot.

Kérdésünkre, hogy nem tart-e attól, hogy éles helyzetben nem csupán a DK szavazói, hanem tagjai, helyi vezetői is inkább az MSZP-hez pártolhatnak, Gyurcsány azt válaszolta, most szombaton találkozott a választókerületi elnökökkel, és nem ez volt a benyomása. A 106 egyéni választókerületből 80 vk-elnökkel találkozott, közülük 72-73 mondta biztosra, hogy nagy nyomás alatt is sikeresen végig tudja csinálni a kampányt.

Próbálják meg Bajnaiék!

Gyurcsány Ferenc reagált az Együtt-PM-es Karácsony Gergő szavaira is, aki „a kormányváltás érdekében számít arra, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói 2014-ben ott lesznek a választófülkékben, amikor dönteni kell az Orbán-kabinet sorsáról″. „Próbálják meg!″ – mondta Gyurcsány arra, ha esetleg Bajnaiék is megpróbálnák elcsábítani a szavazóikat. „Egyelőre ott tartunk, hogy a 31 körzetben, ahol indulnak Bajnaiék, ott lesz DK-s jelölt is″ – utalt arra, hogy nehezen tudja elképzelni azt, hogy saját támogatóik átszavazzanak akár listán, akár egyéniben az Együtt-PM-re.